Artikler

Her kan du læse nogle af de artikler, som medarbejdere i Patent- og Varemærkestyrelsen har skrevet de seneste par år.

Piratjægeren
Af Anders Due

Erling Vestergaard står i spidsen for Patent- og Varemærkestyrelsens indsats mod piratkopiering og varemærkeforfalskning – drevet af en stærk vilje til at bekæmpe de mekanismer, der undergraver samfundet.

(InsideØEM, januar 2010)

Tag kampen op - innovér dig ud af krisen 
Af Jesper Kongstad

I krisetider holder man igen med udgifterne – men hvis man skal stå stærkt, når krisen er overstået, er det faktisk nu, beskyttelsen af de gode idéer er allervigtigst.

(Børsen, 29. oktober 2009)

'Patentkrumspring' er ikke mulige
Af Jesper Kongstad 

Information bragte 13.8. interviewet 'Patentforlængelser er nødvendige for forskning' i artikelserien 'Patenter vs. patienter'. Desværre var der fejl og uklarheder i artiklen, der har skabt usikkerhed om reglerne hos brugerne.

(Information, 19. august 2009)

Hurtigere patenter til danske opfindere
Af Anders Due 

Med en ny type aftaler har Patent- og Varemærkestyrelsen inden for det seneste år gjort det langt hurtigere at få behandlet sine patentansøgning i udvalgte lande, hvis man allerede har fået patent i Danmark.

(Opfinderen, juni 2009)

Tid til forårsrengøring
Af Jesper Kongstad 

Få ryddet op i patentporteføljen. Ubrugte patenter koster penge hvert år – sælg dem i stedet og tjen pengene hjem, så der bliver råd til ny forskning.

(Jyllands-Posten, 26. marts 2009)

Gør idéer til aktiver
Af Anders Due

Hvad gør man, når man har fået en god idé? Hvordan tjener man penge på den? Og hvad skal der til for, at man kan få patent på den? Patent- og Varemærkestyrelsen giver en række gode råd til iværksættere med lyse idéer.

(Iværksætteren, januar 2009)

One way to speed up innovation
Af Peter Melgaard og Anders Due

Patent offices worldwide are facing serious troubles with increasing backlogs, thus slowing down innovation. A new project shortens the examination of patents with up to 22 months in Denmark and the US.

(Danish-American Business Forum Newsletter, december 2008)

Bandnavne som varemærker – en verden fuld af stridigheder
Af Peter Melgaard

Det bliver sværere og sværere for nystartede bands at finde på et nyt og originalt navn, som ingen andre bruger. Musikhistorien vrimler med eksempler på stridigheder imellem bands, der mener, de har retten til navnet – men hvem har egentlig det, hvad kan man overhovedet stille op for at undgå at havne i situationen, og er det smart at opkalde sit band efter kendt køkkenudstyr?

(Musikeren, oktober 2008)

Gode idéer til salg

Af Jesper Kongstad 

Handel med viden er til gavn for for køberen, for sælgeren og for samfundet generelt – og det er noget, vi kommer til at se meget mere til i de kommende år.  

(Iværksætteren, september 2009)

Det kan betale sig at beskytte og handle med viden
Af Peter Melgaard

En ny undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik i samarbejde med Patent- og Varemærkestyrelsen dokumenterer nu, at danske virksomheder der benytter sig af rettighedsbeskyttelse af patenter, varemærker osv. bidrager mere til dansk vækst og beskæftigelse end øvrige virksomheder. Samlet set står disse virksomheder desuden for næsten halvdelen af dansk eksport.

(Opfinderen, juni 2008)

Tyggegummiets historie fortalt gennem patenter
Af Marianne Rachlitz, Birgitte Myrup, Aage Larsen og Peter Melgaard

Det er nok de færreste, der går og tænker over de mange patenter, der egentlig ligger bag de forskellige typer tyggegummi, vi i næsten halvandet hundrede år har gået og gumlet på. Ens for både det sukkerfrie, det medicinske og det bionedbrydelige tyggegummi er, at de alle er beskyttet af et patent, og i denne artikel vil vi fortælle lidt om den udvikling, tyggegummiet har været igennem i patentets verden.

(Dansk Kemi, april 2008) 

Bedre muligheder for at forsvare patentrettigheder
Af Anne Rejnhold Jørgensen

Nu kan man tegne en forsikring, der dækker omkostningerne til patentsager. Dermed bliver det lettere for danske virksomheder at håndhæve deres rettigheder.

(Erhvervsbladet, 5. februar 2008)

Kombineret opfindervejledning
Af Ana Petrina

Danske opfindere kæmper stadig med at få deres idéer realiseret. Vejen fra idé til færdigt produkt og til en aftale med en virksomhed er lang, og mange opfindere giver op, inden de overhovedet er begyndt. Teknologisk Institut og Patent- og Varemærkestyrelsen tager hul på problemet via et nyt samarbejde, der gør det muligt for opfindere at nå frem til en helt konkret handlingsplan, der kan hjælpe dem fra de har en idé til de står med det færdige produkt.

(Opfinderen, januar 2008)

Patenter mod fedme
Af Marianne Rachlitz, Birgitte Myrup, Aage Larsen og Anders Due

Patentlitteraturen kan inspirere produktudviklere, ledelse og salgs- og markedsføringsfolk til videreudvikling af nye produkter. Patent- og Varemærkestyrelsen har taget et kig på antifedme-fødevarer og viser her, hvordan patenter inden for området giver et klart billede af markedets produkter, aktører og tendenser.

(Dansk Kemi, oktober 2007)

Patentforsikring - letbenede undskyldninger?
Af Anne Rejnhold Jørgensen

I en kommentar i Ingeniøren den 7. september 2007 efterlyser Claude Teisen-Simony en patentforsikring, som giver danske virksomheder mulighed for at tegne forsikringsdækning for omkostninger til at håndhæve patentrettigheder over for patentkrænkere. Teisen-Simony kritiserer i den sammenhæng de danske myndigheder for ikke at gøre nok for at etablere en patentforsikring og for at komme med "letbenede undskyldninger" for, at det endnu ikke er sket. Kritikken må imidlertid bero på en misforståelse.

(Ingeniøren, 21. september 2007)

Hurtigere sagsbehandling til danske opfindere
Af Anders Due

Overalt vokser bunkerne af ansøgninger om internationale patenter, og behandlingstiden bliver længere og længere. Men der er lys forude for danske opfindere, der hos Nordisk Patent Institut kan få behandlet deres sager væsentlig hurtigere end andre steder. 

(Opfinderen, september 2007)

Patenter betaler sig
Af Jesper Kongstad

De danske virksomheder bliver bedre og bedre til at få papir på deres rettigheder – og det betaler sig, viser helt nye tal.

(Erhvervsbladet, 6. juni 2007)

Sådan undgår du, at dit produkt bliver piratkopieret
Af Jesper Kongstad

Virksomheder bliver frarøvet deres vigtigste aktiver, når produkterne bliver piratkopieret. Patent- og Varemærkestyrelsen giver fem råd til virksomheder, som gerne vil beskytte sig.

(Erhvervsbladet, 28. februar 2007)

Replik: Falsk skrækscenario om genpatent
Af Jesper Kongstad

Politiken bragte (17.2.) en kommentar af Michael Crichton om patentering af gener. Den amerikanske science fiction-forfatter opridser et skrækscenario, hvor man gennem patenter kan gøre kroppens naturlige gener til sin private ejendom og dermed bremse forskning og blive stenrig på andres sygdomme. Virkeligheden er heldigvis en anden.

(Politiken, 27. februar 2007)

Ad hoc er ikke nok, når det gælder IP
Af Jesper Kongstad

Danske virksomheder er blevet meget bedre til at få registreret deres rettigheder, men det er også afgørende for at klare sig i et globaliseret marked, hvor der konkurreres på viden og retten til den. Selvom det går den rigtige retning, halter mange stadig bagefter med det strategiske arbejde med rettighederne og brugen af dem, konstaterer Patent- og Varemærkestyrelsen efter en tur rundt i landet.

(Erhvervsbladet, 20. december 2006)Sidst ændret: 3. april 2014
Har du kommentarer til indholdet?