Tjekker du tagget?

Narkohandel, human trafficking, hvidvask og ulovlig våbenbesiddelse kan være nogle af bagsiderne ved kopivarehandel. Derfor lancerer Patent- og Varemærkestyrelsen kampagnen ’Check the tag’ sammen med en række kendte influencers. Kampagnen skal få unge til at stoppe med at købe kopivarer ved at sætte fokus på risikoen for at støtte organiseret kriminalitet.

Kopivarer gemmer på en verden af organiseret kriminalitet, som kun få kender til

Tal fra den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO, viser, at 1/3 af danske unge køber kopivarer, og at hele 18% gør det uden af vide det. De unge kan både risikere eget helbred og at støtte organiserede kriminelle grupper, som også kan være involveret i andre typer af alvorlig kriminalitet.

Et stigende antal unge vælger kopier

’Check the tag’ er en indsats, der er målrettet unge forbrugere i alderen 18-24 år, da undersøgelser viser, at denne gruppe er den mest aktive, når det kommer til køb af kopivarer. For at få de unge til at indse problemet, har vi lanceret en ny digital kampagne sammen med en række kendte influencers, og vi har placeret budskabet et sted, hvor vi ved, de kigger godt efter: Instagram-tags. Normalt tagger influencerne deres billede med de brands, de har på, men i denne kampagne tagger de deres outfit med den risiko, man løber, hvis man køber falske varer.

Når du køber kopivarer...

Risikerer du at støtte organiseret kriminalitet

Sammenhængen mellem kopivarer og organiseret kriminalitet er veldokumenteret. Ved køb af kopivarer risikerer du at støtte kriminelle organisationer, som også kan være involveret i skatteunddragelse og handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse og tvangsarbejde - og endda menneskehandel.

Mister samfundet vigtige offentlige indtægter

De ulovlige kopivarer er så omfattende og lukrativ en forretning, at Danmark og resten af EU lider tab i milliardklassen. EU-landene mister op til 111,5 milliarder kroner hvert år på grund af kopivarehandlen. Det skyldes lavere direkte og indirekte skatter og sociale bidrag, som ikke betales af de illegale producenter.

Taber virksomhederne millioner på salg

Kopihandel er et direkte angreb på mange danske virksomheder, der driver en ordentlig og succesrig forretning. På det danske marked mister branchen for kosmetik og personlig pleje ca 16,1% af salget årligt pga. handlen med kopivarer. Det svarer til ca. 1 milliard kr. i tabt salg årligt pga. handlen med kopivarer.

Handel med narkotika

Europol har afsløret alvorlige sager, hvor organiserede kriminelle grupper har handlet med forfalsket medicin og falske luksusprodukter, mens de parallelt med dette i stor stil også har solgt narkotika og fx dyrket marihuana. Handlen trækker tråde til flere lande i og udenfor EU.

Ulovlig våbenbesiddelse

Våben er ofte konfiskeret fra ulovlige fabrikker eller lagre kontrolleret af kriminelle grupper, der også står bag kopihandel. Skydevåben bruges fx af de kriminelle grupper til at true deres arbejdere, bandemedlemmer eller konkurrenter. Europol har gennemført aktioner i Europa mod producenter af falske mærkevareprodukter (som tøj, sko, tasker, briller mv.), som også var i besiddelse af en mængde ulovlige våben.  

Tvangsarbejde og menneskehandel

Europol har afsløret sager i en række europæiske lande, hvor personer har været tvunget til at arbejde under usikre forhold og har været udsat for forskellige former for fysisk og psykisk misbrug. I en konkret sag var en række arbejdere indkvarteret fire meter under jorden i en bunker. I en anden sag var arbejderne låst inde, og i en tredje var illegale arbejdere indkvarteret i et hus til produktion under sundhedsskadelige forhold.

Livsfarlige arbejdsforhold

Arbejdsforholdene under de kriminelle grupper kan også have fatale konsekvenser. Vold og drab er ikke kun relateret til andre former for kriminalitet, men også til kopihandel. Europol har blandt andet afsløret et tilfælde, hvor to personer døde, og 16 kom til skade, som følge af en brand i et lager i Spanien, der blev brugt til produktion af falsk tobak. 

Hvad gør vi for at bekæmpe kopihandel?

Handlen med kopivarer er ikke et lille problem. OECD og EUIPO vurderer, at op til 3,3% af verdenshandlen og op til 6,8% af importen til EU er kopivarer. Danmark er blandt de lande, som yder en stærk indsats til bekæmpelse af handlen med kopivarer. 12 myndigheder samarbejder tæt i Ministeriernes Netværk mod IPR-krænkelser om at bekæmpe problemet.

Patent- og Varemærkestyrelsens driver ’Hotline om kopivarer’, som yder vejledning til både forbrugere og virksomheder - herunder om både forebyggende tiltag og håndhævelse overfor kopister.

Læs mere på jegvælgerægte.dk

Nyheder direkte i din indbakke?

Skriv dig op og modtag vores pressemeddelelser direkte i din indbakke.

Abonner på nyheder

Rapporter fra Europol og EUIPO


Her kan du hente rapporten IP crime and its link to other serious crimes (Europol og EUIPO, 2020)

Her kan du hente rapporten 2020 Status Report on IPR Infringement (EUIPO, 2020)