Sådan styrker du din forretning med patenter

Hvis du har lavet en teknisk opfindelse, er patentrettigheder med til at sikre, at du selv høsterne frugterne af dit arbejde. Med et patent kan du lettere rejse kapital og videreudvikle idéen uden at bekymre dig om kopister.

Hvad er et patent?

Et patent beskytter opfindelser, som løser et teknisk problem: Du kan fx beskytte mekanik, elektronik og lægemidler med et patent. Skal du beskytte dit firmanavn eller logo kan du ikke søge om patent. Her kan du i stedet med fordel undersøge muligheden for en varemærkebeskyttelse - Se mere om varemærkebeskyttelse her

Et patent giver dig eneret til at udnytte en teknisk opfindelse forretningsmæssigt. Det betyder, at du som indehaver af et patent har retten til at forbyde andre at udnytte opfindelsen i erhvervsmæssig sammenhæng. Andre må derfor ikke producere og markedsføre opfindelsen uden at indgå en aftale med dig.

Få mere viden om patenter 

Hvor lang tid holder et patent?

Du kan opretholde dit patent i op til 20 år regnet fra den dag, hvor du indleverede ansøgningen. Patentet skal fornys en gang om året. Når du laver en patentansøgning, går der et stykke tid, før det bliver udstedt. I Danmark går der i gennemsnit 2-3 år.

Dit patent er gyldigt fra ansøgningsdatoen og altså ikke datoen for, hvornår det er udstedt. 

Mere om patent

Hvor gælder mit patent?

Får du patent i Danmark, gælder din rettighed kun i Danmark. Ønsker du patent i andre lande, skal du derfor også indsende en ansøgning til de lande, fordi din eneret kun gælder der, hvor du har opnået patent. 

Danmark er med i en række internationale aftaler, der kan gøre din ansøgning om patent i udlandet lettere.

Ansøgningsmuligheder

Sådan ansøger du om patent

Du kan indlevere din danske patentansøgning på enten dansk eller engelsk til  Patent- og Varemærkestyrelsen. Ansøgningen kan indleveres online, pr. mail eller via almindelig post.

Det kan være nødvendigt at få professionel hjælp fra en privat rådgiver, inden du ansøger om patent både i Danmark og i udlandet.

Ansøg om et patent

Hvad koster en patentansøgning?

Gebyret for at få behandlet en patentansøgning hos Patent- og Varemærkestyrelsen er 3.000 kr. Behandlingen omfatter en nyhedsundersøgelse af din opfindelse og en vurdering af, om din ansøgning kan lede til et patent.

Ønsker du at beholde dit patent, skal du betale et gebyr hvert år. Brug vores prisberegner til at få overblik over pris og proces.

Prisberegner

Patenter har haft afgørende betydning for Sprout

Hvert år sender Sprout millioner af blyanter til kunder rundt omkring i verden. IP-rettigheder har haft stor betydning for deres vækstrejse, siger founder Michael Stausholm:

"Vores patenter betyder alt for vores virksomhed. Så længe vi har vores IP-beskyttelse, kan vi blive ved med at vokse rundt om i verden uden at bekymre os om, at der pludselig kommer nogen og sælger en frøblyant, der koster 20 øre mindre."

Hvad skal der til for at opnå et patent?

Din opfindelse skal opfylde tre betingelser:

  1. Opfindelsen skal være ny i forhold til allerede velkendt viden
  2. Opfindelsen skal adskille sig væsentligt fra allerede kendt viden
  3. Opfindelsen skal kunne udnyttes industrielt

Med kendt viden menes der alt, hvad der har været offentligt tilgængeligt på det tidspunkt, hvor du indleverede din patentansøgning til en patentmyndighed. Det vil sige, at opfindelsen ikke må have været offentliggjort noget sted i verden.

Se om din idé er ledig

Hvad kan du bruge et patent til?

Allerede når du har indsendt din patentansøgning, kan du indgå samarbejdsaftaler uden at miste din mulighed for at få eneret til opfindelsen, og uden at nyhedsværdien går tabt. Det kan du, fordi du fra ansøgningstidspunktet er den retmæssige ejer af patentet, (hvis det altså opfylder kravene og bliver udstedt). 

Når du har fået udstedt et patent, kan du blandt andet:

  • Forhindre andre i at lukrere på din opfindelse 
  • Forhindre andre i at forbedre deres produkter eller processer på samme måde som dig
  • Sælge retten til opfindelsen
  • Bruge patentet til at tiltrække investorer

Ansøg om et patent

Bliv klogere på, hvordan din virksomhed kan stå stærkere:

- Hvorfor kan IP-rettigheder være afgørende for investorer?
- Hvordan forebygger du kopiering?
- Hvad skal du være opmærksom på ved valg af domænenavn?
- Hvordan kan IP-rettigheder styrke din vækst internationalt?

Og meget meget mere. Tilmeld dig i dag.

Felter med (*) skal udfyldes

Kundeservice sidder klar til at hjælpe dig med at beskytte dine ideer.

Ring for en uforpligtende snak på: 4350 8301
Hvis du har brug for hjælp eller har spørgsmål til beskyttelse af din idé, sidder vi klar ved telefonen og hjælper dig videre.

Du kan også skrive til os her