Danmark blandt verdens bedste til innovation

Publiceret 20-08-2019

Danmark er i den absolutte elite på listen over verdens mest innovative lande. Global Innovation Index, der måler 130 landes innovationskraft, placerer Danmark som nummer syv. Schweiz ligger nummer et og Sverige nummer to.

Flagskibet inden for innovationsrapporter, Global Innovation Index, kårer Danmark som verdens syvende mest innovative land. Dermed bevæger vi os en plads op på listen i forhold til sidste år. Rapporten måler innovationen ud fra en række parametre, hvor blandt andet økonomi, uddannelse, infrastruktur, forretningsstruktur og politisk miljø indgår.

Det er særligt forskning, investeringer i uddannelser og digital teknologi, der trækker Danmark op i top 10.

”Det er glædeligt, at Danmark klarer sig godt, når det kommer til innovation. Viden, innovation og vores evne til at omsætte det til nye produkter og løsninger er det, vi som samfund skal leve af,” siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Schweiz indtager igen i år førstepladsen, Sverige er nummer to og Finland nummer seks, mens Norge indtager en 19. plads.

”Den globale konkurrence er hård, så set fra min stol er det interessant at se på, hvordan danske virksomheder fortsat kan få mest muligt ud af deres viden og innovation. Her spiller patenter og varemærker en vigtig rolle, som flere med fordel kan udnytte endnu bedre,” siger Sune Stampe Sørensen.

Flere SMV’er bør beskytte deres rettigheder

Virksomheder med immaterielle rettigheder klarer sig bedre end tilsvarende virksomheder uden immaterielle rettigheder. Det viser tal fra den europæiske patentorganisation, EPO, og den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO. Små og mellemstore virksomheder, der har immaterielle rettigheder, har hhv. 21 og 10 pct. større chance for at blive vækstvirksomheder eller højvækstvirksomheder. Det er endnu mere markant for små- og mellemstore virksomheder med europæiske rettigheder, idet de har hhv. 26 og 17 pct. højere chance for at blive vækstvirksomheder eller højvækstvirksomheder.

Ifølge Sune Stampe Sørensen dokumenterer tallene vigtigheden af, at danske virksomheder styrker fokus på, hvilken værdi de får af deres ofte omfattende investeringer i innovation og ikke mindst, hvordan de bedst udnytter immaterielle rettigheder.

”Små og mellemstore virksomheder beskytter traditionelt ikke deres immaterielle rettigheder i samme grad som store virksomheder, til trods for, at undersøgelser viser, at de faktisk får et relativt større afkast end store virksomheder,” siger Sune Stampe Sørensen.

FN-organisationen World Intellectual Property Organization (WIPO) og INSEAD står bag rapporten Global Innovation Index.