Varemærke - trin for trin

Du skal igennem en række trin for at beskytte dit brand med et varemærke

Find ud af, om du kan beskytte dit varemærke

Hvis du vil være sikker på at få dit navn og logo beskyttet, må det ikke ligne andres varemærker indenfor samme kategori. Derfor er det en god ide at starte med at undersøge, hvad der findes i forvejen.

Du kan finde ud af hvilke varemærker, der allerede er registreret ved at søge i databaserne her. Bemærk, at to varemærker godt kan være ens, hvis de er registreret indenfor hver sin klasse. 

Udfyld ansøgningen

Din ansøgning skal indeholde 3 ting.

1. Dit varemærke. Hvis du vil beskytte et ord som varemærke skal du skrive ordet i din ansøgning, fx Hummel. Hvis du vil beskytte et logo, skal du sende et billede af logoet med ansøgningen.

2. En liste der forklarer hvad dit varemærke skal beskyttes for. Varemærker beskyttes inden for bestemte kategorier (også kaldet klasser), fx tøj, maling eller transportvirksomhed. I din ansøgning skal du skrive hvilke kategorier dit varemærke skal beskyttes for. Din varemærkebeskyttelse gælder kun for de kategorier, du vælger i ansøgningen. Derfor er det en god idé at sætte dig grundigt ind i retningslinjerne før du ansøger, og skriv hellere for meget end for lidt.

3. Oplysninger om hvem der skal eje varemærket. Både privatpersoner og virksomheder kan have varemærker. Det er en god ide at overveje hvem der skal stå som ejer af mærket. Det kan blive relevant, fx hvis din virksomhed bliver solgt eller går konkurs. 

Efter ansøgningen er sendt

Når vi har modtaget din ansøgning, undersøger vi, om den opfylder kravene til varemærkebeskyttelse. Derudover undersøger vi, om dit varemærke ligger for tæt på allerede registrerede varemærker i Danmark og Europa. Finder vi mangler i din ansøgning, kontakter vi dig for at få dem afklaret.

Det tager normalt 8 - 12 uger at behandle en ansøgning. Men når du får dit varemærke, gælder beskyttelsen fra ansøgningsdatoen, så dit navn og logo er bedre beskyttet lige så snart du har afleveret din ansøgning. Du kan bruge ventetiden på at overveje, om du også vil have beskyttet dit navn og logo i udlandet.

Læs om varemærkebeskyttelse i udlandet.

Når du har fået din varemærkebeskyttelse

For at beholde din rettighed kræver det, at du bruger varemærket aktivt. Gør du det, gælder varemærket, så længe du betaler fornyelsesgebyr. Det skal du hvert 10. år.
Du kan bruge dit varemærke på flere måder. Du kan fx licensere det til andre, sælge det videre eller stoppe andre, der krænker din rettighed.