Design

Dine produkters form og udseende kan være vigtige elementer i din forretning og afgørende for din virksomheds vækst og succes. Derfor skal du passe godt på dem. Det kan du gøre ved at beskytte dem med en designregistrering. En designregistrering er en eneret til et produkts udseende eller dele heraf. Det kan fx være møbler, tøj, maskiner, emballager, fødevarer eller legetøj.

Stå stærkt med et registreret design

Du kan ansøge om at få dit design registreret hos Patent- og Varemærkestyrelsen. En registrering betyder, at du nemt kan vise andre, at du ejer retten til dit design.

Beskyttelsen af dit design gælder det visuelle helhedsindtryk og dækker over linjer, konturer, farver, form og struktur. Det kan for eksempel være en specielt udformet vase.

Det får du ud af at registrere dit design

En registrering kan sikre din investering

Hvis du ikke undersøger, om dit design kan beskyttes, risikerer du at skulle trække dit produkt tilbage eller lave det om, fordi andre beviser at du krænker deres rettighed. Derfor er det en god idé at registrere dit design, før du investerer i markedsføring og produktion.

Stop kopister

Du kan bruge din designregistrering til at forhindre andre i at kopiere eller efterligne dit design. Din designregistrering fungerer nemlig som dokumentation og kan vise, at du har retten til designet. Dette medfører, at du står væsentligt stærkere, hvis du bliver kopieret af andre.  

Tjen penge

Du behøver ikke selv at producere dit design for at tjene penge på det. Med en designregistrering har du mulighed for at sælge rettigheden eller licensere den til andre mod betaling.

Det kan være relevant, hvis du ønsker at sælge dit design, uden selv at stå for produktionen heraf.  

Giv investorer sikkerhed

Ved at registrere dit design, viser du ikke blot, at dit design er noget særligt, men også at du arbejder seriøst med din forretning. En registrering kan være med til at give potentielle investorer sikkerhed for deres investeringer, og kan på den måde bidrage til at tiltrække kapital til fx at producere eller udvikle din idé.  

Hvad koster det at registrere et design?

Prisen for en designregistrering varierer alt efter hvor mange lande, det skal gælde i, og hvor mange design og billeder din ansøgning indeholder. Grundprisen for en designregistrering i Danmark er 1.200 kr. for ét design med ét billede.

Mere om pris

Hvor længe gælder et registreret design?

En designregistrering kan gælde i op til 25 år. Du skal blot huske at forny din registrering hvert 5. år. Det gør du ved at betale et fornyelsesgebyr. Hvis du ikke betaler gebyret, mister du din registrering.  

Se fornyelsesgebyr

Hvad kan du designregistrere?

Du kan designregistrere et produkts eller en del af et produkts udseende, der er bestemt ved særlige træk som linjer, konturer, farver, form, struktur eller materialer. 


Se eksempler

Inden du ansøger

Der er en række ting du bør være opmærksom på, inden du ansøger. På den måde kan du undgå at lægge en masse kræfter og økonomi i at udvikle et design, du ikke kan få eneret til.

Afsøg dine muligheder

Undersøg, om andre allerede har beskyttet et design, der ligner det, du gerne vil have rettigheden til, eller om der er offentliggjort et lignende design. Du kan nemlig kun få eneret til et design, der er nyt og adskiller sig fra design, som andre tidligere har offentliggjort eller registreret.  

Hvis du vil have vejledning om dine muligheder, kan du købe en Dialogsøgning, hvor du og vores ekspert sammen søger i gældende designregistreringer. Prisen er 3.500 DKK incl. moms.  

Få hjælp af en søge-ekspert

Beslut hvad du vil designregistrere

Din ansøgning skal indeholde en eller flere gengivelser af dit design. Det kan for eksempel være fotografier eller stregtegninger. De gengivelser, du indsender, er det, du får en eneret til, og du kan ikke efterfølgende ændre gengivelserne. 

Inden du indsender din ansøgning, anbefaler vi dig at tale med en ekspert fra Patent- og Varemærkestyrelsen eller at læse mere om gengivelsen af dit design. 

Gengivelse af design

Opfyld krav til registrering

For at dit design kan registreres, skal det opfylde nogle krav.
 
Dit design skal gengives klart og tydeligt. Derudover må der ikke være andre ting på gengivelserne end designet, ligesom baggrunden skal være neutral. Det er vigtigt, at du indsender gode gengivelser af designet, da de som udgangspunkt ikke kan ændres, efter du har sendt din ansøgning om registrering.  
 
Dit design skal placeres i en produktgruppe. For at gøre det muligt for andre at søge din designregistrering frem, skal du skrive, hvilket produkt dit design er eller bruges til, fx spiseborde. Vi kan hjælpe med dette, både før og efter du har indsendt din ansøgning om designregistrering.  
 
Dit design skal være nyt og adskille sig fra andre design, der allerede er offentliggjort.  

Krav til designregistrering

Beslut hvor din designregistrering skal gælde

Inden du ansøger, skal du overveje, hvor du gerne vil have, at din designregistrering skal gælde. 
 
Hvis din forretning og dit marked er i Danmark, kan det være en god idé med en dansk designansøgning.

Hvis du ønsker, at din registrering skal gælde i flere lande, kan du overveje at indsende en international designansøgning, som vil gælde i de lande, du vælger.  
 
Hvis dit marked er i EU, kan du ansøge om en europæisk designregistrering. 
 
Designregistrering i udlandet

Ansøg om designregistrering

Læs om ansøgningsprocessen trin for trin og udfyld en ansøgning.

Designregistrering - trin for trin

Vi sidder klar til at hjælpe dig videre

Hvis du har spørgsmål til ansøgningsprocessen eller til design generelt, er du velkommen til at kontakte Kundeservice. 

Ring 4350 8301

Telefonerne er åbne mandag til torsdag fra kl. 9 - 16 og fredag fra kl. 9 - 15.

Skriv til kundeservice

Få hjælp af en privat rådgiver

Hvis du har brug for strategisk sparring omkring din ansøgning om designregistrering, kan det være en fordel at kontakte en privat IP-rådgiver.

Find privat IP-rådgiver