Varemærke

Et stærkt brand kan være afgørende for din virksomheds vækst og succes. Derfor skal du passe godt på det. Det kan du gøre ved at beskytte din virksomhed med et varemærke. Et varemærke er en eneret til de elementer, der kendetegner din virksomhed. Det er typisk din virksomheds navn, logo eller produktnavne.

Stå stærkt med et registreret varemærke

Du kan ansøge om at få dit varemærke registreret hos Patent- og Varemærkestyrelsen.  En registrering betyder, at du nemt kan vise andre at du ejer retten til dit varemærke.

Varemærket bliver registreret for nogle bestemte kategorier af varer eller ydelser. Det er de typer af varer eller ydelser, du sælger, fx beklædning eller undervisningsvirksomhed.  


 

Det får du ud af at registrere dit varemærke

Hjælp dine kunder

Dit varemærke hjælper dine kunder til at genkende din virksomhed, dit navn eller dine produkter, og det er med til at adskille dig fra dine konkurrenter. Der kan derfor ligge stor værdi i varemærket, fordi det fx bliver forbundet med en bestemt kvalitet. 

Stop kopister

Du kan bruge dit varemærke til at forhindre andre i at efterligne eller kopiere dit brand. Varemærket er nemlig dit bevis på, at du ejer retten til din virksomheds navn, logo eller produktnavne. 

Tjen penge

Du kan sælge eller udlicensere dit varemærke til andre, og på den måde tjene penge på din idé. Det kan være relevant, hvis du gerne vil udvide din forretning fx via en franchise-aftale.

Giv investorer sikkerhed

Med et registreret varemærke kan du vise, at din virksomhed har potentiale og at du arbejder seriøst med din forretning. Det kan være med til at give potentielle investorer sikkerhed for deres investeringer.

Det betyder varemærket for Vuffeli

At have registreret vores varemærke er så afgørende for, at vi kan lægge vores fokus det rette sted.

Hvad koster det at registrere et varemærke?

Prisen  for at registrere et varemærke varierer alt efter i hvor mange lande, det skal gælde og hvor mange produktkategorier, dit varemærke skal beskyttes for. Grundprisen for en varemærkeregistrering i Danmark er 2.000 kr. 

mere om pris 

Hvor længe gælder et registreret varemærke?

En varemærkeregistrering kan i princippet gælde så længe du ønsker det. Du skal blot huske at forny din registrering hvert 10. år. Det gør du ved at betale et fornyelsesgebyr. Hvis du ikke betaler gebyret, mister du din registrering.

Se fornyelsesgebyr

Hvad kan du registrere som varemærke?

Du kan beskytte forskellige kendetegn som varemærke. De mest almindelige er firmanavn, logo, produktnavn eller slogan, men du kan også bruge mere utraditionelle varemærketyper som fx lyd eller farve i markedsføringen af din forretning.

Se varemærketyper 

Inden du ansøger

Der er en række ting du bør være opmærksom på, inden du ansøger. På den måde kan du undgå at lægge en masse kræfter og økonomi i at udvikle et varemærke, du ikke kan få retten til.

Afsøg markedet

Undersøg, om andre allerede har beskyttet det varemærke, du gerne vil have rettigheden til. Du kan nemlig ikke få eneret til et varemærke, hvis det er identisk med eller ligner eksisterende varemærker, der er beskyttet for de samme varer eller tjenesteydelser, som du sælger. 

Hvis du vil have et indblik i, hvad der findes af eksisterende rettigheder, kan du købe en Dialogsøgning, hvor du og vores ekspert sammen søger i gældende varemærker.  Prisen er 3.500 DKK incl. moms. 

Få hjælp af en søge-ekspert  

Beslut hvad dit varemærke skal gælde for

Din ansøgning skal indeholde en liste med de varer og/eller tjenesteydelser, som dit varemærke skal være beskyttet for (det du sælger). Listen skal være præcis, da du ikke senere kan udvide den, og få dit varemærke til at gælde for nye typer af varer eller tjenesteydelser. Hvis du  på et tidspunkt udvider din forretning eller dit produktsortiment, må du indlevere en ny varemærkeansøgning.

Når du skal lave din liste, kan du tage udgangspunkt i et værktøj, der deler varer og tjenesteydelser op i forskellige klasser. På den måde kan du sikre, at din ansøgning indeholder korrekte betegnelser for det, dit varemærke skal gælde for.

Varer og tjenesteydelser

Opfyld krav til registrering

For at dit varemærke kan registreres, skal det opfylde en række krav.

  • Varemærket skal adskille sig tilstrækkeligt fra andre mærker, så køberen er i stand til at adskille dine produkter fra dine konkurrenters. 
  • Varemærket må ikke være beskrivende. Du kan fx ikke registrere ordet BIL for varen biler eller HOSPITAL for tjenesteydelsen lægevirksomhed. Begrundelsen for dette er, at andre erhvervsdrivende skal have mulighed for at beskrive de produkter de sælger, hvorfor der ikke kan gives eneret til sådanne ord.
  • Varemærket  må ikke vildlede forbrugere eller være i strid med loven. Fx kan du ikke registrere ordet KAFFE for varen te. Du må heller ikke bruge officielle statskendetegn som den lukkede kongekrone eller andre landes flag i dit mærke.

Krav til varemærkeregistrering

Beslut hvor dit varemærke skal gælde

Inden du ansøger skal du overveje, hvor du gerne vil have, at dit varemærke skal gælde.

Hvis din forretning og dit marked til at begynde med er i Danmark, kan det være en god idé, at starte med en dansk varemærkeansøgning. Du kan bruge din danske ansøgning som basis for en for en international varemærkeansøgning, hvis du senere vil udvide din forretning til udlandet. 

 Hvis dit marked er i EU, kan du ansøge om et europæisk varemærke. 

Læs om varemærker i udlandet 

Ansøg om varemærke

Læs om ansøgningsprocessen trin for trin og udfyld en ansøgning.

Ansøg om varemærke

Vi sidder klar til at hjælpe dig videre

Hvis du har spørgsmål til ansøgningsprocessen eller til varemærker generelt er du velkommen til at kontakte kundeservice. 

Ring 4350 8301

Telefonerne er åbne mandag til torsdag fra kl. 9 - 16 og fredag fra kl. 9 - 15.

Skriv til kundeservice

Få hjælp af en privat rådgiver

Hvis du har brug for strategisk sparring omkring din varemærkeansøgning, kan det være en fordel, at kontakte en privat IP-rådgiver.

Find privat IP-rådgiver