Patentvoucher

Med et patent står du stærkt, når du skal beskytte din forretning. Det er dit bevis på, at du har retten til din idé. Patentvoucheren giver dig tilskud til omkostninger forbundet med dit patentansøgningsforløb.

Patentvoucherordningen udløb ved udgangen af 2023. Såfremt ordningen forlænges i 2024, vil det blive offentliggjort her på siden og i Patent- og Varemærkestyrelsens nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrev

Hvor meget kan du få i tilskud?

Med en patentvoucher får du tilskud til omkostninger relateret til en patentansøgning. Det kan fx være udgifter til en privat rådgiver, forundersøgelser eller selve ansøgningsgebyret. Du kan søge om at få dækket 75 pct. af omkostningerne og maksimalt få 75.000 kr. i tilskud pr. år. Det vil sige, at du selv skal betale 25 pct. af omkostningerne.

Voucherordningen bliver administreret af Erhvervshus Nordjylland.

Læs mere om patentvoucheren 

 

 

 

Praktisk information

Du skal opfylde en række krav for at kunne søge tilskud til omkostningerne i forbindelse med dit patentansøgningsforløb.

Du skal være SMV

Din virksomhed skal opfylde EU's officielle definition af en SMV. Det betyder, at du skal opfylde krav til antal medarbejdere, årlig omsætning eller årlig samlet balance.

Læs om kriterier for SMV

Du skal have et aktivt CVR-nummer

For at søge om tilskud til din patentansøgning skal du have et aktivt CVR-nummer til din virksomhed. På Virk.dk kan du registrere din virksomhed og få et CVR-nummer.

Læs mere på Virk

Du skal have gennemført et IP-tjek

Du skal have et certifikat, der dokumenterer, at du har gennemført et IP-tjek hos et erhvervshus. Erhvervshusene tilbyder denne ydelse gratis. Læs mere om IP-tjek og find dit lokale erhvervshus.

Læs om IP-tjek

Andre betingelser

 • Din virksomhed kan få tildelt én patentvoucher pr. kalenderår.
 • Din virksomhed kan få tildelt én patentvoucher pr. certifikat fra IP-tjek.
 • Voucheren ydes som de minimis-støtte under EU’s statsstøtteregler.

Voucheren gives efter først-til-mølle-princip. Når den årlige bevilling er brugt, lukkes der for modtagelse af nye ansøgninger.

For at få din voucher skal du igennem 3 trin

Trin 1: Gennemfør et IP-tjek

Kontakt dit lokale erhvervshus og få et gratis IP-tjek af din virksomhed. IP-tjekket skal sikre, at der er potentiale i din virksomhed.

Når du har gennemført IP-tjekket, udsteder erhvervshuset et certifikat til din virksomhed. Det skal du bruge, når du ansøger om voucheren. 

Har du allerede gennemført et IP-tjek, kan du henvende dig til dit erhvervshus og få udstedt et certifikat. Hvis det, når ordningen åbner, er mere end tre måneder siden, at du har gennemført IP-tjekket, skal du være opmærksom på, at din erhvervshuskonsulent kan stille dig en række opfølgende spørgsmål om status på din opfindelse.

Trin 2: Indlever ansøgning

Ansøg om patentvoucher hos Erhvervshus Nordjylland. Ansøgningsskemaet vil være tilgængeligt, når voucherordningen er åbnet.

Trin 3: Modtagelse af voucher

Hvis din ansøgning bliver godkendt, modtager du en patentvoucher, som giver tilskud op til 75.000 kr. og maksimalt 75 pct. af de afholdte omkostninger. Voucheren dækker udgifter til ydelser, som er påbegyndt efter modtagelse af voucheren. Senest 12 måneder efter du har modtaget voucheren, skal du have afholdt og betalt den sidste udgift samt anmodet om udbetaling. Ordningen giver mulighed for løbende udbetaling af afholdte udgifter. 

Hvad kan du søge tilskud til?

Hvad dækker voucheren

Ordningen dækker tilskud til udgifter, der er relateret til et patentansøgningsforløb, fx:

 • Patentrådgivning
 • Dialogsøgning
 • Forundersøgelser (fx nyhedsundersøgelser)
 • Hjælp til udarbejdelse af ansøgning
 • Dansk patentansøgningsgebyr

Listen er Ikke udtømmende.

Hvad dækker voucheren IKKE

 • Udgifter til håndhævelse af rettigheder
 • Udgifter i forbindelser med eksisterende patenter eller eksisterende patentansøgninger indleveret til relevant myndighed
 • Udgifter, som godtgøres din virksomhed på anden vis, herunder ved andre offentlige refusioner, tilskud m.v.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret om, hvornår patentvoucheren bliver lanceret. Du modtager også andre nyheder og invitationer til events. Nyhedsmailen sendes højst 10 gange årligt, og du kan til enhver tid afmelde dig.

Tilmeld nyhedsbrev

Nyhedsbrevsliste: