Danmark har opbrugt sine naturressourcer for i år: Nu kører vi på overtræk

Publiceret 28-03-2023

Hvis alle levede, som vi gør i Danmark, ville jordens ressourcer for 2023 være opbrugt i dag. Dagen kaldes Country Overshoot Day og markerer det tidspunkt, hvor vores forbrug overgår de ressourcer planeten kan nå at genskabe selv. Resten af året er vi i minus.

På under et kvartal har Danmark brugt ét års naturressourcer. Som det 15. land i verden når Danmark i dag den såkaldte Country Overshoot Day, mens lande som Sverige og Norge endnu ikke har nået deres. Qatar var det første land, der tømte sit lager for naturressourcer allerede 10. februar i år, mens Jamaica først overskrider sit forbrug i slutningen af december i år.

Danske virksomheder satser på grønne teknologier

Danske virksomheder innoverer på livet løs indenfor teknologier, der enten hjælper med at aflaste klimaet eller beskytte miljøet. Det fremgår af en undersøgelse fra den europæiske patentorganisation, EPO, og den europæiske varemærkemyndighed, EUIPO, der beskriver patentlandskabet i perioden 2015-2019.

”Danske virksomheder er i dag blandt de mest innovative i verden indenfor grønne løsninger. Skal vi skal lykkes med den grønne omstilling, er det nødvendigt, at der kontinuerligt skabes nye løsninger, der kan kommercialiseres, skaleres og videreudvikles,” siger Rune Lorentzen, enhedschef for National Politik i Patent- og Varemærkestyrelsen.

For de danske innovationskræfter, der er med til at sætte skub i den grønne omstilling, bør det være vigtigere end nogensinde, at de får mest muligt ud af deres ideer:

”Patenter spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling, fordi de giver virksomhederne incitament til at investere i forskning og udvikling og til at indgå i et samarbejde med andre virksomheder og samarbejdspartnere, uden at skulle bekymre sig om, at deres idé bliver kopieret,” siger Rune Lorentzen.

Hvert år udregnes Overshoot Day på både nationalt- og globalt niveau. Den 27. juli 2023 falder Earth Overshoot Day, som er den dag hele jordens naturressourcer er opbrugt for i år. Det er én dag tidligere end sidste år.

Læs mere om Country Overshoot Day her.

Læs også: