Danmark i top 10 blandt verdens mest innovative lande

Publiceret 22-01-2024

Danmark er i 2023 rykket én plads frem som nr. 9 på ranglisten over verdens mest innovative lande. Schweiz, Sverige, USA, Storbritannien og Singapore er verdens mest innovative økonomier i 2023.

Danmark står fortsat stærkt, når verdens mest innovative lande er rangeret i flagskibet inden for innovationsrapporter, Global Innovation Index 2023.

Rapporten viser, at Danmark fortsat befinder sig i top 10 blandt den absolutte elite af verdens mest innovative økonomier. I 2023 er Danmark rykket én plads frem som nr. 9 i 2023 fra en plads som nr. 10 i 2022. Schweiz, Sverige, USA, Storbritannien og Singapore er verdens mest innovative økonomier i 2023.

 ”Det er glædeligt, at Danmark år efter år placerer sig i toppen blandt verdens mest innovative økonomier. Det understreger de gode betingelser for innovation i Danmark”, siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen. Han tilføjer:

”Det er samtidig vigtigt, at Danmark ikke sakker bagud i det globale innovationskapløb. Innovation driver vækst og skaber nye arbejdspladser. Virksomheder, der beskytter deres opfindelser med patent, varemærke eller designbeskyttelse, har markant bedre forudsætninger for vækst, eksport og en god forretning. Patent- og Varemærkestyrelsen arbejder derfor målrettet på at styrke vækstlaget i dansk erhvervsliv med viden om, hvordan de beskytter deres opfindelser og idéer”, siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.

DK fører på innovation per indbygger
Danmark er førende inden for innovation målt pr. indbygger, men det halter fortsat med at få nok ud af investeringerne i innovation. På denne parameter ligger Danmark på en 10. plads i 2023, hvilket er samme placering som i 2022.

Samlet set peger rapporten på mange geopolitiske udfordringer, en fortsat usikkerhed og nedgang i investeringer i innovation efter et boom i 2021. Videnskabelige publikationer, forskning og udvikling, venturekapital-aftaler (men ikke værdien) og patenter fortsatte med at stige i 2023. Vækstraterne var dog lavere end de ekstraordinære stigninger i 2021.

Om Global Innovation Index
Det er FN’s organisation WIPO (World Intellectual Property Organization), der står bag rapporten Global Innovation Index, som undersøger 132 landes innovationskraft og resultater ud fra 80 indikatorer. Ud over kriterier som patenter og varemærkeansøgninger måler indekset blandt andet indikatorer for højteknologisk eksport, politisk klima, uddannelse, videnskabelige publikationer, infrastruktur og idéskabelse. Ranglisten er blevet offentliggjort årligt siden 2007.

Verdens 10 mest innovative lande 2023:

1        Schweiz

2        Sverige 

3        USA

4        Storbritannien

5        Singapore

6        Finland

7        Holland

8        Tyskland

9        Danmark

10      Sydkorea

Læs rapporten på WIPOs hjemmeside