Store regionale forskelle på dansk innovation

Publiceret 20-03-2024

Virksomheder i hovedstadsregionen bidrager mest til, at Danmark kan fastholde europæisk tredjeplads målt på antallet af patentansøgninger per mio. indbyggere sidste år, mens Region Midtjylland taber terræn. Region Nordjylland er den region, der i år står bag den største stigning med næsten 17 procent flere patentansøgninger end året før fra virksomheder i regionen.

Der er store regionale forskelle på, hvor meget danske virksomheder patenterer.

Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, der har opgjort antallet af patentansøgninger fra danske virksomheder sidste år.

Selvom danske virksomheder er nogle af de mest aktive i Europa til at innovere, så er det særligt virksomheder i Region Hovedstaden, der er innovative målt på antallet af patentansøgninger. Faktisk står virksomheder i regionen bag mere end hver anden danske ansøgning. I 2023 blev det til hele 1486 ansøgninger, og dermed er det den region i Danmark, der står bag flest patentansøgninger.

Region Midtjylland er fortsat også én af de store spillere med 593 indsendte ansøgninger, hvilket svarer til mere end hvert femte patent, selvom der har været et fald på knap 15 procent fra året før. Region Nordjylland er den helt store højdespringer i år, hvor 70 patentansøgninger kommer fra virksomheder i regionen svarende til en fremgang på næsten 17 procent fra året før. Region Syddanmark har med 390 patentansøgninger også oplevet en stigning:

”Regioner med høj patentaktivitet, er også der, hvor de store virksomheder ligger placeret. Rettigheder er en integreret del af deres innovation, forretning og vækststrategi. Det er fx positivt at se en øget patentaktivitet i Region Syddanmark – i denne region ligger blandt andet mange robotteknologi-virksomheder. Det kan måske være en del af forklaringen”, siger Flemming Kønig Mejl, enhedschef for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Virksomheder i Region Sjælland har indsendt 56 ansøgninger, som er på niveau med sidste år trods et mindre fald.

”Tallene bekræfter, at med store virksomheder følger øget patentaktivitet. Derfor er det stadigvæk vigtigt at støtte, opmuntre og udbrede viden om patentering på tværs af regionerne – især blandt de små og mellemstore virksomheder Det er vigtigt af hensyn til innovation, vækst og arbejdspladser – og virksomhedernes konkurrenceevne. Det er rigtig glædeligt, at der har været en stigning i patentansøgninger i Region Nordjylland og Region Syddanmark. Det tyder på, at der er skærpet opmærksomhed, sandsynligvis drevet af nogle virksomheder”, siger Flemming Kønig Mejl, enhedschef for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Analyser fra Patent- og Varemærkestyrelsen viser, at kun 10 procent af danske SMV’er beskytter deres rettigheder, mod 68 procent af de store virksomheder. Analyser fra EUIPO og EPO viser også, at SMV’er, der beskytter deres rettigheder har 20 pct. større omsætning pr. medarbejder end en SMV’er uden.

Læs EPO’s Patent Index 2023 her