Danmarks grønne styrkeposition

Patent- og Varemærkestyrelsen har i analysen ’Danmarks grønne styrkeposition’ analyseret det danske patentlandskab inden for grøn teknologi.

Danmark står stærkt på grønne patenter inden for vind, men vi kan blive bedre

Danmark fastholder international styrkeposition inden for udviklingen af ny grøn teknologi, men positionen er båret af få nøgleindustrier og store virksomheder. Det viser ny rapport fra Patent- og Varemærkestyrelsen, der har undersøgt danske virksomheders grønne patentansøgninger til Den Europæiske Patentmyndighed (EPO) de sidste 10 år.

Læs pressemeddelelsen   

Rapporten viser, at...

Danmark fastholder international grøn styrkeposition

I 2018 lå 17 procent af alle danske ansøgninger til EPO inden for grønne teknologier, hvilket er markant højere end både USA, Kina, Tyskland og Sverige.

Få nøgleindustrier bærer styrkepositionen

55 procent af alle grønne patentansøgninger til EPO i perioden 2008-2018 kommer fra vindenergi, mens 21 procent kommer fra industriel produktion.

Enkelte aktører står for hovedparten af patentansøgninger

I Danmark står 10 af de største ansøgere for 73 procent af alle grønne patentansøgninger til EPO, hvor de to største står for knap 47 procent.

Patentdata fra Den Europæiske Patentmyndighed

Patent- og Varemærkestyrelsen har udarbejdet rapporten med udgangspunkt i patentdata fra den Europæiske Patentmyndighed (EPO). Rapporten belyser danske virksomheders patentering inden for grøn teknologi fra 2008-2018 og afdækker, hvordan danske virksomheder klarer sig i EU og globalt. I udtrækket af grønne patentansøgninger er der benyttet en fælles gruppering af klasser, som er internationalt anerkendt.  

Vi udvikler løbende statistikker og analyser

I Patent- og Varemærkestyrelsen bruger vi data og analyser til at kaste lys over tendenser og udviklingen i samfundet. Vi undersøger, hvordan virksomheder benytter rettigheder til at gøre gode idéer til gunstig forretning. Det giver os en større forståelse for virksomheders muligheder og barrierer, ligesom det giver os forudsætningerne for at understøtte dansk erhvervsliv med vejledning og datadrevet politikudvikling.

Gå til analyser