Internationalt klassificeringssystem accepterer medicinsk cannabis

Publiceret 29-10-2019

Fra næste år vil alle 85 lande, der er medlem af det internationale klassificeringssystem, som udgangspunkt behandle medicinsk cannabis ud fra samme standard.

I flere og flere lande lempes lovgivningen for cannabis. Både når det drejer sig om et nydelsesmiddel, som vi ser i Portugal og flere amerikanske stater, men også når cannabis bruges som et medicin- eller kosttilskud. Netop den skelnen har været genstand for hovedpine hos virksomheder, der ønsker at registrere sit varemærke, fordi cannabis ikke har været en klassificeret vare i det internationale klassificeringssystem, også kaldet Nice-klassifikationen. Det har resulteret i, at flere virksomheder har oplevet ikke at få deres ansøgning godkendt ved første behandling på grund af upræcis varefortegnelse. Men det ændrer sig nu. Fra den 1. januar 2020 er medicinsk cannabis officielt en klassificeret vare i Nice-klassifikationen.

”Komitéen har besluttet, at medicinsk cannabis skal klassificeres i klassen, der blandt andet omfatter medicin- og kosttilskud. Tidligere har der ikke været en fast procedure for, hvor de enkelte lande skulle registrere denne type produkter, og det har desværre betydet, at flere virksomheder ikke har fået godkendt deres ansøgning ved første behandling,” siger specialkonsulent i Patent- og Varemærkestyrelsen Louise Yde Frank.

Hun var i forrige uge i EUIPO’s hovedkvarter i Alicante for at samarbejde med andre landes myndigheder med at forbedre klassificeringssystemet.

Virksomheders behov stiger
I takt med at lovgivningen inden for cannabis i flere lande er blevet mere liberal, er antallet af virksomheder, der producerer og sælger varen steget. I Danmark er antallet af varemærkeansøgninger, der indeholder ordet cannabis, steget kraftig. I 2016 modtog Patent- og Varemærkestyrelsen en enkelt ansøgning, i 2018 steg antallet til 29, og knap halvvejs inde i dette år har styrelsen modtaget 54 ansøgninger.

”Tallene viser, at behovet for at landene får en ensartet tilgang til klassificering af cannabis er stigende. Derfor er det også glædeligt, at virksomhederne nu kan stole på, at deres ansøgninger vedrørende medicinsk cannabis bliver behandlet ud fra samme standard i forhold til klassificering. Andre cannabisprodukter vil vi formentlig ligeledes opnå enighed om klassificering af, ved næste års møde” siger Louise Yde Frank.

Det internationale klassificeringssystem består af 45 forskellige klasser – 34 klasser med varer og 11 klasser med tjenesteydelser.