Patentrettigheder skal sikre flere grønne eksporteventyr

Publiceret 25-09-2019

Hvis Danmark fortsat skal være blandt de førende nationer inden for grøn omstilling, er det vigtigt, at virksomheder beskytter deres immaterielle rettigheder. Ny rapport viser, at virksomheder, som tager patenter inden for klimateknologi, får stadig større betydning, og de bidrager i dag med en væsentlig del af EU’s samlede økonomi.

Patentaktive virksomheder, der arbejder med klimaløsninger står i dag for 4,7 procent af EU`s samlede bruttonationalprodukt, ligesom de beskæftiger 2,5 procent af EU's arbejdsstyrke. Virksomhederne lønner samtidig deres medarbejdere markant bedre end andre brancher. Det fremgår af en ny rapport, som den europæiske patentmyndighed, EPO, og det europæiske varemærkekontor, EUIPO, står bag.

Erhvervsminister Simon Kollerup:

”Det er meget positivt, at vi på bare få år kan se, at virksomheder, der arbejder med klimaløsninger, spiller en stadig større rolle i Europas økonomi. Danmark har i mange år været en af verdens førende nationer inden for den grønne omstilling, og mange af de eksporteventyr, som i dag gør Danmark til et velstående samfund, er født ud af den grønne omstilling.

Det skal vi værne om og beskytte så vores dygtige og innovative virksomheder ikke risikerer, at udenlandske konkurrenter løber med deres gode idéer og dermed også med deres eksport og vækstpotentiale. I den sammenhæng er beskyttelse af immaterielle rettigheder afgørende.”

Danske virksomheder har længe været kendt for at udvikle innovative bæredygtige løsninger, som eksporteres til hele verden. Men også andre europæiske lande er hoppet med på den grønne bølge. Ifølge rapporten har næsten 10 pct. af alle patentansøgninger i EU de seneste år ligget inden for klimaløsninger. Det viser, at mange – ikke bare danske - virksomheder har fået øjnene op for et nyt marked, hvilket er med til at understrege vigtigheden af, at virksomhederne beskytter deres teknologi.

Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen:

"Patentrettigheder spiller en afgørende rolle for virksomhedernes konkurrenceevne i den internationale grønne omstilling, fordi de sikrer, at virksomhederne har retten til deres opfindelse og dermed mere trygt kan eksportere deres grønne løsninger til resten af verden. Immaterielle rettigheder som patenter danner grundlag for, at virksomhederne kan skabe en god forretning ud af deres innovation og udgør derfor en væsentlig forudsætning for, at den grønne omstilling fremadrettet kan gå hånd i hånd med øget vækst og værdiskabelse.”

Du kan læse hele rapporten her