Tag ægte ferieminder med hjem i bagagen

Publiceret 18-10-2021

Billige mærkevarer frister, når vi fylder kufferterne med souvenirs fra efterårsferien. Men pas på: Kopivarer kan være farlige for din og familiens sikkerhed og sundhed. Så vi giver dig fire gode råd til, hvordan du spotter og undgår kopivarerne.

Efteråret er over os, og mange er måske allerede draget sydpå.

Selvom det måske ikke er det første, du tænker på, når du er ved at købe en flot taske, en ekstra mobiloplader eller noget farvestrålende legetøj til ungerne på det lokale marked, så kan der gemme sig meget bag produkternes polerede overflade - kopivarer kan nemlig være både farlige og sundhedsskadelige:

"Der er mange gode grunde til at styre uden om kopivarer. Bagmændene bag kopivarer er ofte organiserede kriminelle, som også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet. De falske produkter kan være decideret farlige. Eksempelvis kan forfalsket legetøj, tekstiler og kosmetik indeholde sundhedsfarlige stoffer, og forfalsket elektronik kan risikere at bryde i brand", siger sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen Barbara Suhr-Jessen. 

Der er altså flere gode grunde til at være lidt ekstra påpasselig med indkøbene på ferien.
Kopivarer kan blive tilbageholdt af toldmyndighederne i EU, hvis det vurderes, at de falske produkter ikke er til privat brug, men har ”erhvervsmæssig karakter”. I nogle lande kan køb af kopivarer også resultere i bøder.

Så hvordan spotter du kopivarerne?
Her er fire gode råd at følge, så du får ægte ferieminder med hjem i bagagen:

1) Er prisen mistænkelig lav?
Er tilbuddet for godt til at være sandt? Så er det højst sandsynligt også tilfældet. Mange af os er skeptiske, når telefonsælgere vil sælge os en ny forsikring, men hvorfor stoler vi på en gadesælger på strandpromenaden?

2) Tjek kvaliteten
De kriminelle bagmænd er blevet mere professionelle, og det kan være svært at skelne mellem ægte og falske produkter. Et godt tip er at tjekke om kvaliteten er dårlig. Er der fx ujævne sømme i tekstiler og læder - eller lugter varen af lim, plastik eller kemikalier?

3) Undersøg emballagen
Tjek også om emballage, tekst og billeder har dårlig kvalitet, eller om der er stavefejl eller manglende produktinformation?

4) Hvor bliver varen solgt?  
Er salgsstedet usædvanligt i forhold til varens image? Ligner butikken og ekspedienten en repræsentant for det pågældende mærke? Mange producenter oplyser, hvem der forhandler originalprodukterne på deres hjemmeside.

…og husk: Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også!

Vidste du at…
Du kan læse mere på www.jegvælgerægte.dk. Hjemmesiden drives af 12 myndigheder, som samarbejder tæt om at bekæmpe kopivarer.