Ny global undersøgelse: Danmark har potentiale til at få mere værdi ud af store investeringer i forskning og udvikling

Publiceret 30-09-2021

Danmark kan få mere ud af investeringer i forskning og udvikling, når vi sammenligner os med andre lande globalt, viser en ny undersøgelse.

Danmark har et forskningsmiljø i absolut verdenselite. Vi har høje faglige standarder på universiteterne og investerer mere i forskning og udvikling end mange andre lande på globalt plan. Faktisk er Danmarks innovationsperformance væsentlig over det forventede, målt i forhold til vores BNP per capita. Alligevel rykker Danmark nu tre pladser ned på listen over innovative lande i FN-organisationen WIPO’s nye Global Innovation Index 2021 rapport sammenlignet med sidste år. 

Danmark ligger nummer fem på verdensranglisten målt på investering i forskning og udvikling, mens vi ligger på en 11. plads, når det handler om at skabe værdi af disse investeringer – hvilket samlet giver en 9. plads blandt alle lande i analysen. Sammenlignet med vores nabolande, ligger både Finland og Sverige højere med henholdsvis en samlet 7. og 2. plads, mens Schweiz topper ranglisten.

”I Danmark lever vi i høj grad af viden og innovation, og vi er blandt de mest innovative i verden, så det gælder om at udnytte det potentiale, der er i at få så meget som muligt ud af de investeringer i innovation, der bliver foretaget,” siger Flemming Kønig Mejl, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Flere internationale undersøgelser viser, at der en tydelig sammenhæng mellem øget vækst, eksport og arbejdspladser, hvis man som virksomhed beskytter sine gode idéer med immaterielle rettigheder.

Men små og mellemstore virksomheder i Danmark ligger efter de lande, vi normalt sammenligner os med, når det kommer til andelen af virksomheder, der søger om patenter, designrettigheder og varemærkebeskyttelse:

”Rettigheder kan være afgørende for at kunne tiltrække investorer og for at få opfindelser eksporteret til internationale markeder. Derfor har Erhvervsministeriet for nylig lanceret en handlingsplan, der bl.a. skal styrke virksomhedernes mulighed for at beskytte deres ideer og produkter mod kopiering. Helt konkret lanceres en patentvoucher, som gør det muligt for SMV’er at få økonomisk støtte til at få registeret deres patenter. Det håber vi kan være med til at udnytte det vækstpotentiale, der er blandt danske virksomheder,” slutter Flemming Kønig Mejl.

I regeringens reformudspil Danmark Kan Mere I er det desuden foreslået at gøre FoU-fradraget permanent og nedsætte initiativet Partnerskab for Viden og Vækst.

Læs WIPO’s Global Innovation Index her