Patentdomstolen er med nyt skridt tæt på realitet

Publiceret 21-01-2022

Østrig har nu, som det sidste af de tretten nødvendige medlemsstater, ratificeret protokollen om midlertidig ikrafttrædelse af patentdomstolen.

Med Østrigs ratificering er protokollen om midlertidig ikrafttrædelse af patentdomstolen trådt i kraft den 19. januar 2022. Dermed kan de praktiske forberedelser af domstolens ikrafttrædelse nu sættes i gang; rekruttering af dommere kan begynde, og arbejdet med de tekniske samt praktiske forberedelser af domstolsafdelingerne kan indledes.   

”Med Østrigs ratificering er der taget et væsentligt skridt med realiseringen af både en fælleseuropæisk patentdomstol og enhedspatentet, som vi i sin tid var til folkeafstemning om. Når det sker, vil det være til gavn for danske virksomheder, fordi der med enhedspatentet følger et attraktivt gebyrniveau, hvis man ønsker at patentere i mange EU-lande på én gang,” siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.

”Samtidig vil vi få én enkelt domstol for europæiske patentsager i stedet for den nuværende situation, hvor en virksomhed skal have afgjort en patentsag ved en række, nationale domstole. Det gør det væsentligt billigere og mere effektivt at føre en domstolssag om et europæisk patent,” fortsætter han.

Den midlertidige periode inden patentdomstolen træder i kraft forventes at vare frem mod udgangen af 2022. Tyskland forventes senere i år at ratificere selve patentdomstolsaftalen, hvorefter domstolsaftalen og patentdomstolen vil starte.

Patentdomstolen og enhedspatentet vil starte samtidigt.