Tre brandvarme sommeropfindelser

Publiceret 06-07-2022

I Danmark er vi gode til at få idéer. Men hvor kommer idéerne fra? Vi har fundet tre gode sommeropfindelser, der alle er med til at gøre sommeren ekstra god.

Nogle idéer starter i det små og ender med at blive store successer, som vi alle bruger i hverdagen. Andre videreudvikles og vokser på skuldrene af gode idéer, andre opfindere allerede har fundet på. Vi har fundet tre gode patenterede opfindelser, der er gode at have ved hånden over sommeren og som måske kan tjene det innovative Danmark til inspiration. Hvem ved, hvornår den næste nye danske globale succes bliver opfundet?

1. Den elektriske terrassevarmer
Den danske sommer kan som bekendt også byde på køligere aftener, hvorfor terrassevarmeren ofte kan være behagelig at have ved hånden. De konventionelle ”parasol” type gasdrevne terrassevarmere kommer især frem i patentlitteraturen i midt-slut 1990’erne, og som sidenhen er blevet populære på mange udendørsrestauranter.

Men med klimakrisen er behovet for et grønnere og mere Co2-venligt alternativ opstået, og den elektriske terrassevarmer er derfor blevet et grønnere alternativ for flere. To århusianske mænd, Emil Frølund og Mads Sørensen har opfundet og fået designpatent i USA i 2019 på en infrarød varmer, der også kan anvendes som terrassevarmer, og som kan forsynes med grøn strøm fra nettet.

2. Trampolinhoppeselen
Trampolinen og trampolinhoppeselen kan i mange familier være den opfindelse, der kan redde familieidyllen eller være et godt alternativ til de mange timers skærmtid. I 2008 har danske Jeppe Grenåe fået patent på en trampolinhoppesele med stativ, udformet og monteret på en helt bestemt måde, på de mest udbredte havetrampoliner. Trampolinhoppeselen er et godt eksempel på, hvordan opfindere videreudvikler og opfinder på skuldrene af andres opfindelser.

Der eksisterer nemlig mere end 2200 patenterede løsninger indenfor trampoliner. De bygger på den klassiske ”havetrampolin”, som mest af alt er kendetegnet ved at være sektionsopbygget, rund og med de karakteristiske 4-5-6 ”dobbeltben”. Den finder vi første gang i patentlitteraturen i 1974 opfundet af Harold McNeil fra USA, men hvor patentansøgeren og dermed ejeren af patentet ganske udsædvanligt er en religiøs menighed ved navn ”Temple Baptist Church”.

3. Taskeparaplyen
Den danske sommer er efterhånden blevet højsæson for skybrud. Med kraftig regn i de varme sommermåneder er taskeparaplyen derfor blevet en ret så praktisk opfindelse for mange. Vi kan takke brødrene Balogh, der allerede i 1921 formåede at anvise et overordnet foldbart og teleskopisk paraply koncept: 3-delt ribber og teleskophåndtag – et koncept som stadig lever i dag, præcist 100 år efter, men hvor både ribbemekanismen og teleskopmekanismen er forbedret af opfindere og producenter gennem tiden.

Balogh’s specifikke løsning og patent udløb ved starten af 2. verdenskrig, men siden dengang i begyndelsen af 1900-tallet er der indløbet over 3000 patentdokumenter indenfor området foldbar paraply.
En dansk emigrant eller efterkommer, Lars Larsen fra Nevada USA, var også med på de foldbare paraplyer i 1912.

Patent gives for en ny og specifik løsning, som adskiller sig fra andre løsninger. Der er altså mindst 3000 måder at løse teknikken omkring en foldbar paraply på – og der kommer stadig flere. Alene i 2020 blev der offentliggjort 155 patentdokumenter indenfor foldbare paraplyer.

Det kræver det at få et patent
Som opfinder står du oftest stærkere med et patent, hvis du har opfundet en teknisk løsning, som viser sig at være ny og adskiller sig væsentligt fra kendte løsninger. Er du i tvivl om, hvad der skal til for at få et patent, så læs mere her.