Fire powerfulde opfindelser skabt af kvinder

Publiceret 09-03-2022

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har vi gravet i patentlitteraturen og fundet forskellige opfindelser, der på hver sin måde har beriget samfundet: Både fra de mere lavpraktiske opfindelser til den helt store, der har dannet fundament for en af Danmarks største virksomheder.

Stomiposen

Vi lægger selvfølgelig ud med opfinder Elise Sørensen. Hendes opfindelse, stomiposen, var ikke fysisk stor, men den lagde grundstenen til en af Danmarks helt store virksomheder, nemlig Coloplast. Opfindelsen var enkel: Man tog en engangspose, udstyrede den med klæbestof og satte den fast direkte på kroppen. Elise Sørensen udviklede idéen fordi, at hendes søster havde store gener efter en tarmoperation, der førte til stomi. Elise Sørensen fik patent på sin opfindelse i 1959, som hun siden solgte til en fabrikant, og hermed blev Coloplast grundlagt.

Patent stomiposen
Patentnummer: 86860

En glat BH

Du kender det sikkert. Tøj, der gnaver eller på andre måder irriterer. Den følelse havde Ellen Danhorst også efter at have investeret i en specialsyet BH, der var dyr og ovenikøbet generede. Derfor udviklede hun forskellige prototyper, hvor de gennemgående træk var, at BH’en var glat indvendig, som vi også kender dem i dag. Hun fik patent første gang i 1945 i sin mands navn. I 1957 fik hun endnu et patent på en forbedret udgave af BH’en. Denne gang i eget navn.

patent bh
Patentnummer: 83896

En blød narresut

Mange af os har trøstet vores børn med en sut. Måske lidt for længe – til tandlægens store rædsel. Allerede i 1974 satte Marie Louise Berg sig for at finde et alternativ, der ikke skader tænderne. Svaret blev en sut med et blødt stykke gummi foran barnets mund, så der ikke kunne opretholdes en længerevarende undertryk i munden.

patent narresut
Patentnummer: 131085

En bueformet flise

Med en bueformet flise, ville Charlotte Andersen give sit bud på en smuk flise, der udfordrede konventionerne for fliselægning. Flisens udformning skulle sikre, at den ikke flyttede sig over tid, som Charlotte Andersen Kamp mente, at fliser, der var formet som rektangler og kvadrater, gjorde. Hendes buede flise blev sidenhen anlagt forskellige steder både i Danmark og udlandet. 

patent flise
Patentnummer: 117965