Co-founder af den prisvindende virksomhed Radiobotics: ”IP-rettigheder er en stærk vækstkatalysator”

Publiceret 21-03-2022

Co-founder af Radiobotics, investor, bestyrelsesmedlem, foredragsholder og forlagsudgiver, er nogle af de roller, som Stine Mølgaard Sørensen kan vinge af efter otte år i iværksættermiljøet. Vigtigheden af IP-rettigheder gennemstrømmer de projekter, hun engagerer sig i.

Stine Mølgaard Sørensen

Umiddelbart lyder hverdagen ret så travl for Stine Mølgaard Sørensen, der engagerer sig i mange grene af iværksættermiljøet. Hun er drevet af at udrette noget, der beriger vores samfund. Af samme årsag er hun ikke kun i gang med at udvikle en virksomhed, men også det sundhedsteknologiske felt:

”Jeg elsker at bidrage til udviklingen af banebrydende teknologi, der ændrer den måde, vi arbejder på i sundhedsvæsenet. Som iværksætter får jeg lov til at udrette noget. Både det jeg kan se lige foran mig, når idéer bliver til forretning, men endnu mere, når jeg kan se, at vores idéer løfter et område. Så går jeg glad ud ad døren, velvidende at der ikke er meget tid tilbragt på sofaen,” siger hun.

På mission for den globale sundhed

Radiobotics udvikler algoritmer til hospitaler, der kan automatisere læsningen af røntgenbilleder. I Danmark stiger antallet af røntgenbilleder år for år samtidig med, at der er mangel på radiologer, der kan aflæse billederne. Det kan betyde længere ventetider for patienter, men med Radiobotics algoritme kan patienter få svar hurtigere. Men det stopper ikke der: 

”Når vi er i gang med at lave helt ny teknologi, skal vi influere hele vejen rundt: Vi skal være der, hvor lovgivningen bliver foreslået, så vi kan sætte teknologi på agendaen på vegne af hele industrien. Jeg ser det som en kæmpe ære at mene noget og også være dem, der får lov til at gøre det”.

IP-rettigheder er midlet til at nå missionen

For at missionen kan lykkes ved Stine med sin erfaring, at IP-rettigheder er en præmis for en global indflyvning:

”Det er et springende punkt at finde ud af, om du kan gå videre med din idé. Er der rent faktisk rum i markedet til, at du kan være der? Mange af de spørgsmål bliver besvaret, når du tager et patent eller registrerer dit varemærke. Jeg synes, det er et af de vigtigste emner, du skal forholde dig til som iværksætter."

Derfor arbejder Radiobotics aktivt inden for rettighedsområdet, hvor de både har søgt om patent og registreret deres varemærke. Virksomheden har også i sinde at registrere fremtidige produktnavne. ”Det giver os ’freedom-to-operate’, og det kan være den vækstkatalysator, der giver sikkerhed og rejser kapital,” siger Stine.

”IP-rettigheder viser, at du tager din virksomhed seriøst, og rent faktisk har indblik i markedet i stedet for at finde ud af, at du altså ikke var den eneste i verden, der havde den idé, når det først er for sent.”

I iværksætteriets tjeneste

Det er ikke kun sundhedsteknologien, som Stine arbejder for at udvikle. Hun ønsker også at give sit bidrag til at skabe det bedste iværksættermiljø med diversitet, relevans og fremfor alt innovative løsninger:

”Jeg er her, fordi jeg har fået hjælp, og fordi nogen har troet på mig. Det føler jeg et ret stærk tilhørsforhold til. Når der er er nogen, der spørger, om jeg vil give noget tilbage den anden vej, ved fx at dele mine meninger, gør jeg det meget gerne.” 

Derfor går Stine gerne forrest som rollemodel og taler højt om motivationen for at udvikle teknologi, der beriger vores samfund. Hun er løsningsorienteret og trives ikke med stilstand, og kan det inspirere andre til at gå hende i bedene, er det kun et plus. Også selvom det så koster en skattet medarbejder:

”Jeg håber, at nogle af dem, der arbejder hos Radiobotics bliver iværksættere. Så ved jeg, at vi har skabt et community, hvor vi har givet nogen lysten til at gøre deres egne ting. En af mine medarbejdere startede for nylig sin egen virksomhed, og det gør mig simpelthen så stolt. Selvom jeg er ked af, at han ikke er i Radiobotics mere.”

Læs også: