World IP Day: Flere kvindelige rollemodeller kan bidrage til stærkere innovation

Publiceret 26-04-2023

Selvom Danmark er kåret som et af Europas mest innovative lande med gode vilkår for iværksættere, så er der stadig for få kvinder, der springer ud som iværksættere.

World Intellectual Property Day er en årlig begivenhed, der fejres den 26. april hvert år. World Intellectual Property Organization står bag dagen, som har til formål at øge opmærksomheden og bevidstheden om vigtigheden af IP-rettigheder.

Aldrig har interessen for iværksætteri været større end nu. Alligevel er der for få kvindelige iværksættere, hvilket også kan ses på antallet af kvindelige opfindere, der står bag en patentansøgning. De seneste tal fra FN’s organisation for immaterielle rettigheder, WIPO, viser, at der generelt er et markant kønsgab, når det kommer til internationale patentansøgninger. Ligeledes er antallet af danske kvinder, der søger om et internationalt patent, stagneret, hvilket står i kontrast til udviklingen i mange andre lande: Danmark klarer sig eksempelvis dårligere end lande som Sverige, Finland og Spanien. Det er en nedslående tendens her på World IP Day, som i år har fokus på, hvordan kvinder og IP.

”Som samfund lever vi af de gode idéer, der skaber vækst og arbejdspladser, og derfor er det en ærgerlig tendens, hvis vi ikke formår at få udfoldet alt talent".

Som samfund lever vi af de gode idéer, der skaber vækst og arbejdspladser, og derfor er det en ærgerlig tendens, hvis vi ikke formår at få udfoldet alt det talent, der er i Danmark,” siger Flemming Kønig Mejl, enhedschef hos Patent- og Varemærkestyrelsen.

Dertil kommer, at en analyse foretaget af Dansk Erhverv viser, at kun 26 procent af iværksætterne i Danmark er kvinder. Sammenlignet med OECD-landene er Danmark et af landene med den største skævhed i forholdet mellem mandlige og kvindelige iværksættere.

En af forklaringerne kan være manglen på kvindelige rollemodeller.

”Selvom vi helt sikkert ser kvinder, der er succesfulde iværksættere, så har vi stadig ikke mange kvindelige iværksættere, som andre kan spejle sig i. Vi har brug for flere rollemodeller, som konkret viser, at der er mange måder at drive forretning på. Det kan være med til at inspirere flere kvinder til at gå iværksættervejen, så vi ikke risikerer at gå glip af idéer og potentiale, der kan skabe vækst og bidrage til samfundet,” siger Flemming Kønig Mejl.

Skævvridningen i iværksættermiljøet kan iværksætter og investor, Stine Møllgaard Sørensen, der er co-founder af virksomheden Radiobotics, godt genkende:

”Når jeg kigger rundt, kan jeg godt se, at jeg skiller mig ud. Jeg laver sundhedsteknologi, og jeg er en kvinde. Dem er vi ikke mange af, men jeg arbejder benhårdt for, at det ikke er sådan i fremtiden."

”Når jeg kigger rundt, kan jeg godt se, at jeg skiller mig ud. Jeg laver sundhedsteknologi, og jeg er en kvinde. Dem er vi ikke mange af, men jeg arbejder benhårdt for, at det ikke er sådan i fremtiden. Derfor taler jeg højt om min motivation for at arbejde med udvikling af teknologi, der beriger vores samfund. Det er mit drive: Vigtigheden og muligheden for at løse problemer, der i sidste ende kan inspirere andre til at gå samme vej. Og her går jeg gerne forrest som rollemodel,” forklarer hun.

Stine Møllgaard Sørensen er aktiv i forskellige dele af iværksættermiljøet, hvor hun arbejder målrettet for mere diversitet:

”Når vi ved, at flere mænd end kvinder er iværksættere, er det noget, vi bliver nødt til at have fokus på og tale om, for at vi kan flytte os. Det vil jeg gerne bidrage til, hvis jeg kan”.

Læs mere om World Intellectual Property Day på WIPOs hjemmeside