Hver anden unge dansker synes, det er i orden at købe kopivarer

Publiceret 12-06-2023

Over halvdelen af danske unge mellem 15 og 24 år mener, at det er acceptabelt at købe kopivarer, og næsten hver tredje har helt bevidst selv købt forfalskede varer. ”Det er nogle opsigtsvækkende tal,” siger Patent- og Varemærkestyrelsen.

"Det vigtigt, at vi hjælper de unge med at passe på sig selv ved at styre uden om kopivarerne,” siger Barbara Suhr Jessen, der er sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Hver anden unge dansker mellem 15 og 24 år synes, det i orden at købe kopivarer, og næsten hver tredje af dem har helt bevidst selv købt kopivarer. Det viser en ny rapport fra den europæiske varemærkeorganisation, EUIPO.

Ifølge undersøgelsen finder 53 procent af de danske unge det ligeledes acceptabelt at købe kopivarer, hvis prisen for originalproduktet er for høj. Det er højere end gennemsnittet i EU, hvor 50 procent af de unge europæere har samme holdning.

Mange danske unge omsætter desuden deres holdning til handling. Næsten hver tredje unge dansker i undersøgelsen, 29 procent, angiver, at de bevidst har købt kopivarer. Til sammenligning er gennemsnittet blandt EU’s unge 26 procent.

”Det er nogle opsigtsvækkende tal, og det bekymrer os, at så mange unge bevidst køber kopivarer. De risikerer at udsætte sig selv for sundheds- og sikkerhedsmæssige farer. Vi ved, at forfalsket kosmetik kan indeholde sundhedsskadelige stoffer, ligesom forfalsket elektronik kan risikere at bryde i brand. Derfor er det vigtigt, at vi hjælper de unge med at passe på sig selv ved at styre uden om kopivarerne,” siger Barbara Suhr Jessen, der er sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Kender til risici

Foruden de sundheds- og sikkerhedsmæssige risici, er der også andre risici forbundet med at købe kopivarer:

”Det er jo sådan, at det ofte er organiserede kriminelle grupper, der står bag handlen med kopivarer, og de kan også være involverede i andre former for kriminalitet - for eksempel handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse eller menneskehandel,” siger Barbara Suhr Jessen.

Det er en del unge bevidste om. Ifølge rapporten er knap 59 procent helt eller delvist enige i, at der kan være helbredsmæssige risici forbundet med kopivarer, mens 77 procent er helt eller delvist enige i, at man kan risikere at støtte organiseret kriminalitet.

I orden, når det er luksus

Alligevel er der noget, som tyder på, at det er andre hensyn, der vejer tungere blandt de danske unge. For eksempel accepterer 45 procent af de unge køb af kopivarer, hvis det originale produkt endnu ikke er tilgængeligt. Næsten seks ud af ti af de unge i Danmark synes desuden, at køb af kopivarer er okay, når der er tale om luksusvarer – en holdning der i gennemsnit blot deles af 40 pct. af unge europæere.

Adspurgt om, hvad der kunne få dem til at holde op med at købe kopivarer, svarer de unge danskere, at en lavere pris på originalprodukterne vil være den vigtigste grund.

Patent- og Varemærkestyrelsen understreger, at det ulovlige salg af forfalskede produkter ikke kun angår luksusvarer som tasker, ure og solbriller. I dag forfalskes nærmest alle typer af produkter – fx også kosmetik, legetøj, sportsudstyr, lægemidler, reservedele til biler og elektronik.

”Ulovligt salg af kopivarer har alvorlige konsekvenser for danske virksomheder – og dermed også for vores samfund. Mange er stadig ikke helt klar over, hvad man risikerer at støtte, hvis man køber kopivarer, og hvor alvorligt salget af dem påvirker vores virksomheder,” siger sektionschef Barbara Suhr Jessen.

Undersøgelsen viser desuden, at de ældre danske forbrugere generelt har en lavere tilbøjelighed til bevidst at købe kopivarer end EU-borgere som helhed. Således viser tallene, at 10 pct. af danskerne på tværs af aldersgrupper bevidst har købt kopivarer sammenlignet med 13 pct. af EU-borgerne.

Om rapporten

For Christian Archambeau, der er administrerende direktør i den europæiske varemærkemyndighed, EUIPO, er undersøgelsen af de europæiske borgeres holdning til kopivarer med til at kaste lys over, hvor der skal sættes ind i kampen mod kopivarer.

”Dét at forstå borgernes opfattelser er en stor hjælp for os til at føre meningsfulde samtaler med forbrugere og andre interessenter som en del af vores oplysningsarbejde og opsøgende aktiviteter. Den seneste udgave af vores holdningsundersøgelse giver nye relevante indsigter i opfattelsen af krænkelser af intellektuelle ejendomsrettigheder og understreger endnu en gang behovet for at støtte op om beskyttelsen af forbrugerne,” siger Christian Archambeau.

Læs undersøgelsen her.

 

Hjælp unge med at spotte kopivarerne, når de handler på nettet:

Her er 6 gode tegn, man kan gå efter, når man skal spotte kopivarer på nettet

·       Er der sprogfejl på websitet og underlige, skæve priser?

·       Er prisen for varen mistænkelig lav?

·       Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller mistænkelige? Tjek også "Om os"-siden.

·       Er webadressen mærkelig?

·       Er betalingsmulighederne mistænkelige? Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen! Kontakt din bank.

·       Hvad er andres erfaringer med hjemmesiden? Kig på diverse anmeldelsesordninger på internettet.

Og husk: Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også!