Sådan undgår du at købe kopivarer på ferien

Publiceret 10-07-2024

Mange danskere shopper på ferien i udlandet. Her kan billige mærkevarer være fristende, men pas på: Kopivarer kan være farlige for din og din families sikkerhed. Patent- og Varemærkestyrelsen giver fire gode råd til, hvordan du spotter og undgår kopivarer på ferien og får ægte ferieminder med hjem.

Sommerferie er dejligt, men i udlandet kan du støde på kopivarer på fx lokale markeder.

På sommerferien i udlandet frister gadesælgere ofte med gode tilbud, og på lokale markeder bugner det med indbydende varer - lige fra tøj, ure og smykker til elektronik – og til billige priser.  Men her kan der være risiko for at støde på kopivarer, og det kan være svært at spotte, om det ferieminde, du har udset dig, er ægte. Derudover kan kopivarer være både farlige og sundhedsskadelige:  
 
”Handlen med kopivarer understøtter ofte organiserede kriminelle grupper, der også kan være involveret i andre former for alvorlig kriminalitet - fx handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse og tvangsarbejde. Desuden kan der være sundheds- og sikkerhedsmæssige farer forbundet med kopivarer. Elektronik som mobilopladere kan risikere at bryde i brand og falsk legetøj, tøj og kosmetik kan indeholde sundhedsskadelige stoffer,” siger sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen, Barbara Suhr-Jessen. 

Sådan spotter du en kopivare

Her er fire gode råd, så du undgår at købe kopivarer på ferien: 
 
Er prisen mistænkelig lav? 
Er tilbuddet for godt til at være sandt? Så er det højst sandsynligt også tilfældet. Mange af os er skeptiske, når telefonsælgere vil sælge os en ny forsikring, men hvorfor stoler vi på en gadesælger på strandpromenaden? 
 
Tjek kvaliteten 
De kriminelle bagmænd er blevet dygtigere til at snyde, så det kan være svært at skelne mellem ægte og falske produkter. Et godt tip er at tjekke om kvaliteten er dårlig. Er der fx ujævne sømme i tekstiler og læder - eller lugter varen af lim, plastik eller kemikalier? 
 
Undersøg emballagen 
Tjek om emballage, tekst og billeder har dårlig kvalitet, eller om der er stavefejl eller manglende produktinformation. 
 
Hvor bliver varen solgt?   
Er salgsstedet usædvanligt i forhold til varens image? Ligner butikken og ekspedienten en repræsentant for det pågældende mærke? Mange producenter oplyser, hvem der forhandler originalprodukterne på deres hjemmeside. 
 
Du kan læse mere på jegvælgerægte.dk. Hjemmesiden drives af 11 myndigheder, som samarbejder tæt om at bekæmpe kopivarer.