Ofte stillede spørgsmål

Først skal du tænke over, hvordan din idé adskiller sig væsentligt fra eksisterende løsninger og opfindelser. Hvad er det nye ved dit produkt eller hvad gør din idé unik?

  • Opfindelse: Er din idé baseret på en opfindelse skal du sikre dig, at du ikke krænker eksisterende patenter, samt tage stilling til, om du bør søge om et patent eller brugsmodel på opfindelsen.
  • Navn eller logo: Hvis din virksomhed, dit produkt eller din service har et navn eller et logo, bør du overveje at registrere navnet som et varemærke.
  • Design: Har du designet et produkt kan du undersøge mulighederne for en designbeskyttelse.

Har andre beskyttet idéen før dig?

Kom ud over rampen ved at lave en søgning i eksisterende patenter og varemærker på markedet.

Søg i patenter og varemærker

Hvilken rettighed kan jeg søge?

Er du i tvivl om, hvordan du kan beskytte din opfindelse, dit navn eller dit design er det en god idé at starte med at undersøge, hvilken rettighedstype din idé hører under.

Tag vores test

Brug af rettigheder giver dig en række fordele. Om du skal beskytte din idé vil afhænge af, om de fordele giver værdi i din forretning.

  • Din virksomhed har større sandsynlighed for vækst
  • Stop kopier og efterligninger
  • Din rettighed er en vare, du kan handle med
  • Andres registrerede rettigheder kan give dig inspiration til produktudvikling

Læs mere om fordelene her

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at du ikke krænker andres navn, opfindelse og design. Start eventuelt med en almindelig søgning online eller via søgefunktionen her

Vi kan altid vejlede dig i din søgning

Kontakt os uforpligtende her

Det er vigtigt, at du ikke krænker andre virksomheder med dit produkt eller dit navn. Derfor er det altid en god start at foretage en søgning af eksisterende rettigheder i Danmark.

Se om din idé er ledig her

Ønsker du vejledning i din søgning?

Kontakt os uforpligtende og få vejledning i, hvordan du kommer videre

Er du i tvivl?

Er du i tvivl om, hvordan du kan beskytte din opfindelse, dit navn eller dit design er det en god idé at starte med at undersøge, hvilken rettighedstype din idé hører under.

Tag vores test og bliv klogere

Du kan beskytte navnet på din virksomhed ved at registrere det som varemærke. Det samme gælder dit logo eller f.eks. produktnavne. På den måde får du eneret til de kendetegn, som dine kunder genkender dig på. Det kan forhindre andre i at kopiere og dermed drage fordel af det brand og image, som du investerer i og opbygger over tid.

Du kan beskytte dit firmanavn som varemærke, hvis ordet / ordene ikke er beskrivende og ikke krænker eksisterende varemærker

Vil du vide mere om at beskytte din navn og logo?

Læs om varemærker her

At dit navn er ledigt som domænenavn er ikke ensbetydende med at det er frit tilgængeligt. Der kan være en beskyttelse, der gør at du ikke må benytte navnet.

Kontakt kundeservice og bliv klogere

 

Du kan ikke søge patent på et navn. Et patent er baseret på tekniske løsninger. Ønsker du at beskytte et navn eller et logo er der tale om varemærker.

Du kan læse mere om varemærker her

Du kan få patent på den tekniske udformning af din idé. Du kan altså ikke få patent på en idé, med mindre du kan beskrive, hvordan man teknisk udfører den.

Tre betingelser

Der er tre betingelser for at kunne patentere din opfindelse:

  • Den skal være ny
  • Den skal have opfindelseshøjde
  • Den skal kunne udnyttes industrielt.

Vil du vide mere om opfindelser?

Læs om opfindelser og patenter her

Når du har din idé klar, eller måske sidder med et færdigt produkt i hænderne, skal du tage stilling til, om det giver mening at beskytte det med en rettighed. Men hvordan finder du ud af det?

Er det værd at kopiere, er det værd at beskytte

En overvejelse kan være at vurdere, om din forretning er værd at beskytte mod kopister – er dine produkter og dine navne værd at kopiere, er de højst sandsynligt også værd at beskytte.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg bliver kopieret?

Ofte kan iværksættere være bekymrede for, om de har midlerne til at forsvare deres rettighed – og om en rettighed så overhovedet giver mening?

Du har som iværksætter en række muligheder for håndhævelse. Hvis du opdager at andre misbruger din rettighed uden din tilladelse, kan du få det stoppet.

Her er 6 ting, som du selv kan gøre:

  • Registrér dine rettigheder fra starten
  • Overvåg markedet, og træf et kvalificeret valg, hvis du bliver kopieret
  • Benyt særlige kendetegn på varer eller emballage
  • Indgiv en toldanmodning
  • Tjek dine underleverandører
  • Overvej, om du skal tegne en IPR-forsikring

Vil du vide mere om kopiering og håndhævelse?

Patent- og Varemærkestyrelsens 'Hotline om kopivarer' kan give dig indledende vejledning om dine handlemuligheder overfor kopister – både proaktivt og i tilfælde af kopiering.

Vejledningen er gratis og telefonerne er åbne alle hverdage mellem 9.30-11.30. Ring på 2260 5687 eller skriv en e-mail på enforce@dkpto.dk

Prisen for at ansøge om en rettighed varierer, og afhænger bl.a. af  rettighedstype og af, hvor mange lande beskyttelsen skal være gældende.

Online prisberegner

Vores online prisberegner kan give dig et indblik i omkostningsniveauet. Du er desuden altid velkommen til at kontakte vores kundeservice for mere information.

Prisberegner på patent

Prisberegner på varemærke

Prisberegner på designbeskyttelse

Er du i tvivl?

Er du i tvivl om, hvordan du kan beskytte din opfindelse, dit navn eller dit design er det en god idé at undersøge, hvilken rettighedstype din idé hører under.

Tag vores test og bliv klogere

En app er et stykke software. I Danmark kan du ikke tage patent på software eller få eneret på ideen eller konceptet bag din app. Hvis du fx har lavet en vejr-app, kan du derfor ikke forbyde andre at lave andre vejr-apps.

Men hvad kan du så, hvis du vil beskytte din app?

Du kan beskytte delelementer i app’en – fx tekst, user interface, teknisk funktion, video, lyd, navn, logo og app-ikon via rettigheder som fx patent, ophavsret, design eller varemærke. Men inden du går i gang med at beskytte delelementer af din app, er det en god ide at beslutte, hvor meget du vil investere i at beskytte din app - og hvad du vil bruge beskyttelsen til. Hvis du vil afholde konkurrenter fra at kopiere dig, er rettigheder et godt første skridt. Det kan også give dig muligheder for at få licensindtægter og være et godt signal til investorer og samarbejdspartnere.

Men hvis du bliver kopieret, skal du selv gøre en aktiv indsats for at stoppe det. I nogle tilfælde vil det være nok at gøre opmærksom på din rettighed, i andre tilfælde kræver det advokater og retssag. For nogle bliver rettigheder hurtigt overflødige, da de udvikler nyt, inden kopierne bliver et problem. Gør dig disse overvejelser, når du kender prisen på den rettighed du overvejer, så du kan vælge den løsning, der er rigtig for netop din app.

Et design kan beskyttes, hvis det overholder to betingelser:

  • Designet skal være nyt
  • Designet skal være særligt

Læs mere om design her

Hvis du vil søge om en rettighed i andre lande i Europa eller verden, har du flere muligheder. Der findes organisationer som EUIPO (den europæiske varemærkeorganisation) og EPO (den fælleseuropæiske patentmyndighed), der har til formål at lette processen, når en rettighed skal ansøges i flere lande.

Læs om ansøgningsprocessen for varemærker her

Læs om ansøgningsprocessen for patenter her

Læs om ansøgningsprocessen for designbeskyttelse her

Har du brug for hjælp?

Kontakt os for konkret vejledning

Nej – selvom bl.a. medierne af og til taler om et verdenspatent, så findes der ikke et egentligt verdenspatent. Et patent skal opnås i hvert enkelt land. Dog kan man indlevere en international ansøgning (PCT- eller WO-ansøgning), som skal videreføres som nationale ansøgninger. 

Ansøgningsprocessen afhænger af, hvilken type rettighed du skal have. Det er derfor vigtigt, at du fra starten vælger den rettighed, der beskytter dig bedst.

Læs mere om ansøgningsprocessen trin for trin her

Har du spørgsmål?

Kontakt os uforpligtende for mere information om ansøgning 

Al kommunikation med os - skriftligt, personlig og telefonisk - er underlagt tavshedspligt. Du kan derfor trygt vende din idé med os.

Kontakt kundeservice

IPR er en forkortelse for Intellectual Property Rights. Direkte oversat betyder det intellektuelle ejendomsrettigheder eller immaterielle rettigheder.

At ejendomsretten er immateriel betyder, at det ikke er en fysisk størrelse som en bolig eller en cykel. En immateriel rettighed vil man typisk kunne få på en idé. Det kan være en idé til en ny opfindelse, et design eller navnet og logoet på et produkt.

Rettigheder kan gøre forskellen mellem en god idé og en gunstig forretning. Du bør derfor overveje, om du har brug for at beskytte din idé – og hvordan.

Vil du vide mere om rettigheder?

Bliv klogere på rettigheder her

Tag testen

Tag vores test og find ud af, hvilken rettighedstype din idé hører til

Når du ønsker at vurdere værdien af dine IP-rettigheder, bør du altid danne dig et klart billede af styrker og svagheder ved rettighederne. I Patent- og Varemærkestyrelsens hjælper vi dig videre.

Læs mere

® står for ”registreret varemærke”. Du kan bruge ® til at indikere over for andre, at du har et registreret varemærke og dermed eneret til varemærket. 

™ er en forkortelse for ”trademark” – på dansk: varemærke. Du kan bruge ™ til at vise andre, at du anser dit mærke, logo mm. som et varemærke, men det er ikke et udtryk for, at mærket er registreret.