Få tilskud til din varemærke- og designansøgning

Med en varemærke- eller designregistrering står du stærkt, når du skal beskytte din forretning. Det er dit bevis på, at du har retten til din idé, og du kan bruge din registrering, hvis andre ulovligt kopierer dig. I 2021 kan du få op til 1500 EUR i tilskud fra SMV-fonden Ideas Powered for Business, når du søger om en registrering af dit varemærke eller design.

Om SMV-fonden Ideas Powered for Business

Europa-Kommissionen, EUIPO (European Union Intellectual Property Office) og nationale IP-myndigheder står bag SMV-fonden, som er en tilskudsordning, der har til formål at hjælpe små og mellemstore virksomheder (SMV’er) med at beskytte deres varemærker og design. Fonden har et budget på 20 mio. EUR.

Praktisk information

Hvem kan søge om tilskud?

Du kan søge om tilskud, hvis din virksomhed opfylder EU's officielle definition på en SMV. Det betyder, at du skal opfylde krav til antal medarbejdere, årlig omsætning eller årlig samlet balance.

Hvad kan du søge tilskud til?

Du kan søge tilskud til ansøgningsgebyrer for varemærke- og designansøgninger. Godtgørelsen udgør 50 % af grundgebyrerne og gælder både nationale ansøgninger og EU-ansøgninger. 

Hvor meget kan du få i støtte?

Du kan maksimalt få 1.500 EUR i støtte, og du kan kun søge om tilskud én gang. Du kan i samme ansøgning søge om støtte til flere varemærke- og/eller design-ansøgninger.

Hvornår kan du søge om tilskud?

Du kan søge om støtte indenfor bestemte tidsrammer, og ordningen gælder kun i 2021. Der er åbent for ansøgninger i følgende perioder

 • 1. – 31. maj 2021
 • 1. – 31. juli 2021
 • 1. – 30. september 2021
 • 1. - 31. oktober 2021

Vær opmærksom på, at EUIPO som administrerer støtteordningen, ikke modtager ansøgninger uden for de nævnte tidsrammer.

Tjek på rettigheder?

SMV-fonden yder også støtte til IP-scanning. Det er hjælp til at beslutte, hvilke IP-rettigheder, der er relevante for dig, og hvordan du får mest muligt ud af dem i din forretning. Patent- og Varemærkestyrelsen deltager ikke i denne ordning, da Erhvervshusene i Danmark tilbyder ydelsen IP-Tjek gratis.

Læs om IP-Tjek

Sådan ansøger du

Følg tre trin for at ansøge om støtte til varemærke- eller designansøgningsgebyrer.

Trin 1: Indsend dokumentation for at blive tilskudsberettiget

Læs først information på SMV-fondens hjemmeside. Indsend online ansøgningsskemaet sammen med nødvendig dokumentation for din SMV-status. Du kan finde en tjekliste, der kan hjælpe dig til at fastslå, om du opfylder alle krav. Hvis du bliver godkendt, modtager du en afgørelse på, at du er tilskudsberettiget. Den skal du bruge i forbindelse med din senere ansøgning om tilskud. Vær særligt opmærksom på, at du for at kunne søge om tilskud skal være forhåndsgodkendt som tilskudsberettiget.

Trin 2: Indlever og betal ansøgning

Når du har modtaget dokumentation for, at du er tilskudsberettiget, skal du indlevere og betale for din varemærke- og/eller designansøgning. Dette skal ske senest 30 dage efter modtagelsen af tilskudsafgørelsen. Du kan søge om varemærke- og designregistrering hos et af EU's nationale kontorer for intellektuel ejendomsret (fx Patent- og Varemærkestyrelsen) eller hos EUIPO (omfatter alle EU-medlemsstaterne).

Trin 3: Send anmodning om tilskud

Send din anmodning om tilskud via linket i din tilskudsafgørelse (afsnit 1). Du modtager en e-mail som bekræftelse på, at SMV-fonden har modtaget din anmodning. Du kan herefter forvente dit tilskud udbetalt inden for en måned med det forbehold, at den indsendte information og dokumentation godkendes.

Forskellen på et dansk og et EU-varemærke

Om du bør vælge et dansk eller et EU-varemærke afhænger af, hvor dit marked er - både nu og i fremtiden. Det kan afhænge af, om andres varemærker står i vejen for dine ønsker.

Dansk varemærke

 • Pris: 2.000 DKK. (Ansøgningsgebyr inkl. én klasse).
 • Beskyttelsen gælder i Danmark.
 • Kan bruges som basis for en international registrering (hele verden), hvis du gerne vil udvide din beskyttelse til andre lande.
 • I Danmark er det som udgangspunkt kun de varemærker, der gælder i Danmark, som kan forhindre et dansk varemærke i at blive registreret. Det er langt færre end ved ansøgning af et EU-mærke. Hvis du har markeder i flere lande, kan du derfor overveje at ansøge i disse lande enkeltvis.

Ansøg

EU-varemærke

 • Pris 850 EUR (svarende til 6.330 DKK). Ansøgningsgebyr inkl. én klasse.
 • Beskyttelsen gælder i hele EU.
 • Med EU-varemærket får du et varemærke i mange lande (EU) på én gang. Det betyder dog, at ældre varemærker i alle de lande, som EU-mærket dækker, kan forhindre dit EU-mærke i at blive registreret. Fx kan et ældre italiensk varemærke forhindre et EU-mærke i at blive registreret fordi EU-mærket også vil gælde i Italien.

Læs mere

Har du spørgsmål?

Kundeservice er klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål til støtteordningen eller om varemærker og design.

Ring på 43508301. Telefonerne er åbne mandag til torsdag kl. 09.00-16.00 og fredag kl. 09.00-15.00.

Skriv til kundeservice Bliv ringet op