Danmark falder to pladser i forhold til rangeringen i 2017 og er dermed tilbage til sin placering i 2016. Sverige går en plads tilbage, mens USA falder to pladser.
Global Innovation Index
Rapporten er en årlig flagskibsudgivelse, der rummer detaljeret information og måling af innovations performance i 127 lande. Der måles på 81 indikatorer, der vedrører fx IP rettigheder, økonomi, uddannelse, infrastruktur, forretningsmiljø, politisk miljø. Resultatet af disse indikatorer leder frem til en placering på innovationsindekset.
Rapporten udarbejdes af World Intellectual Property Organization (WIPO), Cornell University og INSEAD.
Ifølge rapporten adskiller landene i top-10 sig særligt fra de efterfølgende lande ved, at have en bedre human kapital, mere forskning, bedre infrastruktur og et mere avanceret forretningsmiljø.
Danmark har i store træk stærke placeringer på langt de fleste indikatorer. Overordnet er nogle af Danmarks styrkepositioner ifølge rapporten bl.a. vores investering i højere uddannelse, forskning og brug af digital teknologi
Kina gør opmærksom på sig selv
Det er de 10 samme lande, der er i top10 i 2018 som i 2017. De indbyrdes placeringer er blot ændret en smule. Mest interessant er måske derfor det, der foregår i top20, hvor Kina i år stryger ind på en 17. plads fra at have været nr 22 i 2017 og Hong Kong (der jo også er Kina) avancerer fra en 16. til 14. plads.
”Kina bevæger sig så hurtigt op ad listen, fordi den kinesiske topledelse har lykkedes strategisk med at fremme innovation og omstille økonomien til videnintensive industrier”, udtaler WIPOs direktør Francis Gurry i forbindelse med offentliggørelsen af Global Innovation Index 2018.
København er en europæisk ”hub” for innovation
Endvidere angiver rapporten København som en et såkaldt europæisk ”hub” for innovation målt på antallet af internationale patentansøgninger, hvor København ligger på en global 53. plads (nr 39 i 2017). Danmark overgås i Norden af Sverige, der har Stockholm, Gøteborg og Lund som europæisk "innovations-hub".
På det mere detaljerede plan fremhæver rapporten bl.a. følgende om de danske styrkepositioner:
- Danmark bliver år efter år fremhævet i top på vores institutionelle set-up, det vil sige politisk stabilitet, statslig effektivitet, regler og domstole, og forretningsmiljø.
- I relation til IP-rettigheder i Danmark ligger antallet af patenter og designs i forhold til bruttonationalproduktet meget højt, mens de samme tal for varemærker og brugsmodeller er lavere.
- Danmark ligger godt placeret på en 9. plads i det overordnede parameter, der vedrører kreative outputs. Her er det især vores online kreativitet, der ligger højt, bl.a. ved stor brug af domæne-navne, video uploads på YouTube og input til Wikipedia.
- På parameteret forskning og udvikling ligger Danmark i den globale top-liga, bl.a. med en meget stor andel af forskere, en høj andel af bruttonationalproduktet brugt på forskning, og gode universiteter samt en meget høj produktion af videnskabelige artikler.
Plads til forbedringer
Rapporten nævner bl.a., at de markedsorienterede parametre ligger middel, dvs. at Danmark på grund af sin størrelse har begrænset konkurrence på markedet, ligesom Danmark i sig selv er en begrænset markedsstørrelse. Endvidere er væksten per medarbejder i bruttonationalprodukt lav, og vores evne til at absorbere viden kunne være bedre.
Se rapporten her.