Danmark er i innovationselitens top-10

Publiceret 10-09-2018

Danmark indtager igen i år en topplacering med en ottendeplads på Global Innovation Index 2018, der måler 130 lande på deres innovationskraft. Kina rykker med hastige skridt ind i top 20.

Danmark er fortsat en del af eliten, når det kommer til innovation. Det fremgår af årets Global Innovation Index, der udarbejdes af World Intellectual Property Organization (WIPO), Cornell University og INSEAD. Her indtager vi en flot ottendeplads, men går dog to pladser tilbage sammenlignet med sidste år. Danmark placerer sig foran blandt andet Tyskland, men må samtidig se sig slået af lande som Schweiz, Sverige og Holland.

Rapporten måler landenes innovationskraft på forskellige parametre, hvor blandt andet immaterielle rettigheder, økonomi, uddannelse, infrastruktur, forretningsstruktur og politisk miljø indgår. Danmark har i store træk stærke placeringer på langt de fleste indikatorer og blandt vores styrkepositioner er ifølge rapporten bl.a. vores investering i videregående uddannelse, forskning og brug af digital teknologi.

”Danske virksomheder er generelt dygtige til at være innovative og bevidste om værdien af at beskytte deres ideer. De to ting hænger tæt sammen, for hvis virksomhederne ikke beskytter deres immaterielle rettigheder, kan de mange ressourcer der investeres i udvikling af nye produkter og services, risikere ikke at være pengene værd,” siger Thomas Duholm, souschef i afdelingen for Politik, Jura og Internationale Projekter.

Kina markerer sig med innovative muskler

På Global Innovation Index 2018 markerer Kina sig som et af de lande, der har haft en særlig positiv innovationsudvikling. Kina rykker ind blandt verdens 20 mest innovative økonomier og indtager en 17. plads fra at have været nr. 22 i 2017. Det peger på, at Kina bevæger sig væk fra at være en kopist og målrettet arbejder på at styrke de videnstunge industrier og fremme landets innovationskraft. 

Den tendens bekræftes af tal fra WIPO, hvoraf det fremgår, at Kina modtog 42,8 procent af alle verdens patentansøgninger i 2016. Den stigende rettighedsbeskyttelse i Kina har medført et øget fokus på de juridiske retningslinjer for immaterielle rettigheder i landet.

”Vi oplever, at Kina har et øget fokus på beskyttelse og håndhævelse af immaterielle rettigheder, hvor særligt patenter og teknologiske opfindelser buldrer frem. Den udvikling har samtidig positive konsekvenser for danske virksomheder og deres mulighed for at beskytte deres opfindelser og produkter på det kinesiske marked, ” siger Thomas Duholm. 

I bunden af indekset ligger lande som Burkina Faso, Togo og Yemen.