Kina holder fortsat døren åben for danske virksomheder

Publiceret 25-09-2018

Patent- og Varemærkestyrelsen har indgået en aftale med kinesiske myndigheder, så danske virksomheder de næste fem år får en hurtig adgang til de kinesiske eksportmarkeder, samtidig med deres varer bliver beskyttet mod kopiering.

Patent- og Varemærkestyrelsen har netop indgået en langvarig aftale med den kinesiske patentmyndighed, China National Intellectual Property Administration (CNIPA), der sikrer, at danske virksomheder frem til 31. december 2023 får en hurtigere behandling af patentansøgninger og dermed en hurtigere adgang til det enorme kinesiske marked. Aftalen er en forlængelse af den såkaldte Patent Prosecution Highway-aftale (PPH).

Patent- og Varemærkestyrelsen indgår den 24. september en PPH-aftale med den kinesiske patentmyndighed, China National Intellectual Property Administration.

”Aftalen er godt nyt for dansk erhvervsliv. Kina er et af de absolut væsentligste lande at få beskyttet sine opfindelser i, fordi det efter USA og Europa udgør det vigtigste marked for danske virksomheders eksportaktiviteter,” siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Flere virksomheder ønsker hurtig beskyttelse af opfindelser

Kina er Danmarks største handelspartner i Asien, mens Danmark er et af de europæiske lande med den største investering i Kina pr. indbygger. Det billede bliver hjulpet godt på vej af rettighedssystemet, hvorfor danske virksomheder i stigende grad her vælger at beskytte deres produkter og forretningsidéer

”Vi har hyppigt gjort brug af PPH-aftalen, hvilket vi også forventer at gøre fremover. Det er væsentligt for os at beskytte den teknologi, vi udvikler eksempelvis inden for maritime systemløsninger, der hjælper kunder med at øge effektiviteten af deres anlæg og begrænse udledningen af skadelige stoffer. Derfor er vi i Kina og på andre væsentlige markeder meget aktive for at opnå patentering af vores opfindelser,” siger Martin Kelp Nielsen, head of Patent and Trademark Department hos MAN Energy Solutions.

Der er tidligere indgået tre PPH-aftaler med de kinesiske myndigheder af henholdsvis et, to og tre års varighed. Men denne gang gælder aftalen altså fem år.

”Det glæder mig, at styrelsens gode relationer til de kinesiske myndigheder betyder, at vi er blevet enige om en længere forlængelse af aftalen end sædvanligt. Det kommer nu de danske virksomheder til gavn,” siger Sune Stampe Sørensen.

Danske virksomheder har brugt PPH-aftalen i omkring 10 procent af de patentansøgninger, der er indleveret direkte til Kina i de seneste fem år. Det er en høj andel sammenlignet med mange andre landes brug af deres PPH-aftaler med Kina.

Danske virksomheder har de seneste fem år indleveret omkring 1150 patentansøgninger direkte til CNIPA, og tallet stiger hvert år. Dertil kommer internationale patentansøgninger fra danske virksomheder, hvor omkring 2300 af de såkaldte PCT-ansøgninger er blevet videreført i Kina de seneste fem år.

Fakta om Patent Prosecution Highway (PPH)

Patent- og Varemærkestyrelsen har den 24. september indgået en PPH-aftale med den kinesiske patentmyndighed, China National Intellectual Property Administration (CNIPA).

En PPH-aftale er en aftale mellem to eller flere patentmyndigheder om at fremskynde sagsbehandlingen hos en myndighed, hvis den første myndighed har vurderet, at en ansøgning kan føre til patent.

Den første myndighed stiller sit sagsarbejde til rådighed for den senere myndighed, der herefter kan udføre sin sagsbehandling på et mere oplyst grundlag.

PPH leder til en højere kvalitet af sagsbehandlingen, en hurtigere sagsbehandling og færre omkostninger for virksomheden.PPH er en ren administrativ aftale mellem patentmyndigheder.

En senere patentmyndighed er således ikke forpligtet af den tidligere myndigheds vurdering af en opfindelse.