Er det traditionelle patentsystem gearet til fremtidens kunstige intelligens?

Publiceret 21-02-2019

Kunstig intelligens (AI) er spået til at være den fremtidsteknologi, der kommer til at skabe nogle af de største ændringer i vores liv. AI kan f.eks. bruges til at udvikle nye lægemidler, forandre måden vi transporterer os på, og skabe nye former for undervisning. Teknologien har med andre ord så stort potentiale, at den vil transformere forretningsmodeller, virksomheder og brancher. Men kan patentsystemet følge med de krav, de nye teknologier stiller?

Ifølge tal fra WIPO (World Intellectual Property Organization), er der siden 2013 sket en markant stigning i patentansøgninger inden for AI, og vi kan med andre ord forvente, at teknologien bliver en central del af vores hverdag i nær fremtid.

”Det traditionelle patentsystem, som vi kender det i dag, er ikke ved at blive overhalet af innovationshastighed og nye teknologier – tværtimod. Stigningen i AI-relaterede patentansøgninger, som WIPO beskriver i deres rapport, peger på, at patentsystemet er indrettet til at kunne følge med den hurtige udvikling, og at industrien i høj grad ser værdi i at beskytte sine rettigheder og investeringer,” siger Carl Kortegaard, specialist i computerimplementerede opfindelser i Patent- og Varemærkestyrelsen, og uddyber:

”Man har klare retningslinjer for, hvordan man håndterer patentansøgninger inden for computerimplementerede opfindelser, og vi kan ret hurtigt analysere os frem til, hvilke dele, der kan patenteres, og hvilke, der falder uden for kategori. Sagsbehandlingen er i høj grad i familie med den, vi kender fra software-relaterede opfindelser.”

Kunstig intelligens er allerede en del af vores hverdag

Ideen om kunstig intelligens har siden 1950’erne udviklet sig fra noget konceptuelt til den virkelighed, vi allerede er en del af. Mange forbinder stadig kunstig intelligens med robotter og uforudsigelige fremtidsscenarier, men sandheden er, at teknologien allerede er en integreret del af vores hverdag. Vi bruger selvkørende støvsugere, udvikler førerløse biler og bliver hjulpet af robotter i chatsupporten, når vi handler på nettet.

”AI kommer til at forandre mange dele af samfundet, og det stiller unægteligt nye krav til patentsystemet. For at sikre at patentsystemet forbliver relevant og formår at tilpasse sig nye tider, er det nødvendigt at forstå de muligheder, AI skaber. Det er derfor noget, vi har højt på agendaen,” slutter Kortegaard.

WIPO’s rapport om AI er den første i serien ’WIPO Technology Trends’. Rapporten definerer og måler innovationen inden for AI og har afdækket mere end 340.000 AI-relaterede patentansøgninger og 1,6 millioner videnskabelige artikler om emnet. Læs rapporten her.