Grønt strategisk samarbejde trækker statsministeren til New Delhi

Publiceret 10-10-2021

Mette Frederiksen besøger i disse dage den danske ambassade i New Delhi som led i det grønne strategiske partnerskab, der blev indgået med Indien september sidste år. Partnerskabet skal blandt andet være med til at styrke den grønne energiomstilling gennem investeringer i nye klimavenlige løsninger. Det stiller krav til IP-rettighedsområdet og bakkes op af en række initiativer mellem Patent- og Varemærkestyrelsen, Udenrigsministeriet og de indiske myndigheder.

Et konsistent rettighedssystem er vigtigt, for at den internationale handel og vækst kan glide effektivt og frugtbart landene imellem. Derfor spiller IP-området også en væsentlig rolle for, at regeringens plan om et dansk-indisk strategisk samarbejde inden for grøn energiomstilling kan blive den succes, som der er ambitioner om.

Patent- og Varemærkestyrelsen har samarbejdet med de indiske myndigheder på IP-området siden 2019 og med det strategiske grønne partnerskab sidste år, blev samarbejdet intensiveret. Således er styrelsen, Udenrigsministeriet og de indiske myndigheder i øjeblikket i gang med et omfangsrigt dansk-indisk samarbejde inden for immaterielle rettigheder. Målsætningen er at styrke mulighederne for at beskytte og håndhæve immaterielle rettigheder, hvilket er altafgørende, når de danske virksomheder skal kunne eksportere deres tekniske innovationer, som regeringen lægger op til.

Samarbejdet mellem Indien og Danmark opererer inden for 1) registrering af patenter, varemærker og designs, 2) håndhævelse af IPR samt 3) kommercialisering af IP.
Samarbejdet har været i gang det seneste år, og her har særligt samarbejdet omkring systematisering af IP-sagsbehandlinger landene imellem været oplagt, siger Trine Bargsteen, der er IP Sektorrådgiver ved den Danske Ambassade i New Delhi: 

”Vi ved, hvor vigtigt en konsistent kvalitet og ensartet sagsbehandling er for virksomhederne, og ikke mindst for dem, der søger rettighedsbeskyttelse i lande udenfor EU. Det giver en forudsigelighed i sagsbehandlingen som er væsentlig, når en virksomhed søger rettighedsbeskyttelse i udlandet, og det er alfa og omega, når der skal satses og eksporteres til så stort et marked som Indien”. 

I sin tale ved folketingets åbning tidligere på ugen fremhævede Mette Frederiksen, at det Grønne Strategiske Partnerskab rummede et stort potentiale for danske virksomheder og eksport. Hun sagde, at vi i Danmark har løsningerne, mens Indien, som et af de folkerigeste lande i verden, har størrelsen, til at kunne sætte skub i den grønne omstilling i global skala. Det grønne strategiske samarbejde skal altså åbne døren for danske løsninger til Indiens energiomstilling og det underbygges af samarbejdet på IP-området.

Læs mere om Patent- og Varemærkestyrelsens internationale projekter her.