Rekordhøjt antal patentansøgninger fra danske virksomheder

Publiceret 05-04-2022

Danske virksomheder viser stærke innovative takter med et rekordhøjt niveau af patentansøgninger til det europæiske marked. Særligt energibranchen, medicinsk udstyr som fx høreapparater og life science står bag størstedelen af patentansøgningerne.

Vindmøller

Det går godt med innovationen i Danmark. Antallet af europæiske patentansøgninger fra Danmark ligger på et rekordhøjt niveau. Det viser nye tal fra den Europæiske Patentmyndighed, EPO, der netop har offentliggjort deres årlige Patent Index. Der blev i alt indleveret 2642 danske patentansøgninger til EPO i 2021, hvilket er en stigning på 9,2 pct. sammenlignet med året før.

EPOs Patent Index viser antallet af indleverede patentansøgninger til EPO og giver en indikation af, hvor innovative danske virksomheder har været det seneste år.

Det er særligt vindenergi, medicinsk udstyr som fx høreapparater samt life science, der står bag størstedelen af de europæiske patentansøgninger. Patentansøgninger indenfor disse områder udgør omkring 40 pct. af de danske patentansøgninger.

”Innovationen i danske virksomheder spiller en afgørende rolle for dansk økonomi, og det er glædeligt, at den danske innovationskraft viser sig at være stærk efter en række svære år. Men tallene viser også, at innovationen primært er koncentreret på få nøgleindustrier og store virksomheder, og det efterlader et stort potentiale blandt de mange små og mellemstore virksomheder, som dansk erhvervsliv mest af alt består af. Mange mindre virksomheder kan med fordel gøre brug af patenter, for at de for alvor kan omsætte deres innovative opfindelser til værdifulde eksportsucceer,” siger Flemming Kønig Mejl, enhedschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

”Det er virkelig glædeligt at se, hvor innovative danske virksomheder har været i 2021 på trods af de store udfordringer som coronakrisen har medført for de danske virksomheder. Patenter og beskyttelse af unikt design er en meget væsentlig del af danske virksomheders konkurrenceevne. Det er med til at sikre konkurrenceevnen trods det, at danske virksomheder ofte har et højt omkostningsniveau,” siger vicedirektør Kim Haggren fra Dansk Industri.

For at understøtte små og mellemstore virksomheders brug af patenter, lancerede erhvervsministeren en patentvoucher-ordningen i 2021, som foreløbigt løber i tre år. Formålet med ordningen er at styrke danske virksomheders globale konkurrenceevne ved at lette deres vej til at få patenteret deres opfindelser gennem økonomisk støtte.

Danmark fastholder sin placering fra sidste år og er det tredje mest innovative land målt på antal patentansøgninger per indbygger indleveret til EPO. Med 454 patentansøgninger per million indbygger ligger Danmark helt i top blandt EPOs 38 medlemslande, kun overgået af Schweiz og Sverige, og foran lande som Holland, Finland og Tyskland.

Læs EPO’s samlede patentindex 2021

Læs mere om patentvoucherordningen