Grønne mikrovirksomheder er vilde med patentstøtte

Publiceret 24-11-2022

”Patenter er en del af løsningen på klimaudfordringerne, så det er meget positivt, at efterspørgslen er så stor,” lyder det fra Patent- og Varemærkestyrelsen.

For nyligt kunne danske virksomheder for tredje gang søge om tilskud gennem den såkaldte patentvoucherpulje under Erhvervsministeriet, og det tog blot få sekunder, inden puljen igen var tom. 

Ni ud af 10 virksomheder, der ansøgte om at få patentstøtte, er mikrovirksomheder, og hver fjerde ansøger er inden for grøn teknologi. Det viser en ny opgørelse fra Patent- og Varemærkestyrelsen og Erhvervshus Nordjylland, som dermed bekræfter en klar tendens:

”Lige siden ordningen blev lanceret, har vi set, at langt de fleste ansøgere er små mikrovirksomheder, og dermed ser patentvoucheren ud til at hjælpe lige præcis de virksomheder, som ordningen er tiltænkt,” siger Rune Lorentzen, enhedschef i Center for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Samtidig glæder han sig over, at så stor en del af ansøgerfeltet er grønne mikrovirksomheder.

”Mikrovirksomhederne viser, at de har potentiale og evne til at udvikle nye teknologiske løsninger samtidig med, at de har øje for værdien af patenter. Det er meget positivt. Det er selvfølgelig afgørende at have kapaciteten til at innovere, men det er også vigtigt at have for øje, at patenter er med til at gøre det muligt at udbrede og kommercialisere teknologien ud over Danmarks grænser, hvor de helt store muligheder for at reducere CO2-udledningen ligger, ” siger Rune Lorentzen.

Patentvoucher-ordningen bliver uddelt to gange i år. Første gang var i starten af april og anden runde blev åbnet den 3. oktober. Der er samlet set 5 mio. kr. i puljen i 2022, hvor Novo Nordisk har støttet puljen med 2 mio. kr.

Ordningen er målrettet små og mellemstore virksomheder, der ønsker økonomisk støtte til deres patentansøgningsproces.

Læs mere om patentvoucherordningen her: Patentvoucher (dkpto.dk)

Læs også: