Ny teknologi skal hjælpe med at afsløre kopivarer

Publiceret 21-02-2019

En opfindelse udviklet af forskere på Københavns Universitet, bestående af et kemisk fingeraftryk, har til formål at hjælpe med at skelne mellem kopivarer og ægte varer. Det er hensigten, at opfindelsen skal føre til en app, som skal hjælpe både forbrugere og virksomheder.

”Hos Patent- og Varemærkestyrelsen ser vi generelt et behov for værktøjer, der kan hjælpe med at skelne kopivarer fra ægte varer. Producenter af kopivarer bliver stadig mere professionelle, så det kan være svært at spotte en kopivare. Handlen med kopivarer er fortsat et stort problem, som koster erhvervslivet dyrt” siger Barbara Suhr-Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

”Tidligere var det mest luksusvarer, der blev ulovligt kopieret – f.eks. tasker, ure og solbriller. I dag kan næsten alle typer af varer forfalskes - også kosmetik, elektronik, legetøj og medicin, som i værste fald kan have helbredsmæssige konsekvenser.” siger Barbara Suhr-Jessen.

Ifølge forsker og lektor, Thomas Just Sørensen, kan teknikken bruges på et hvilket som helst produkt: ”Du kan sætte det på en vinflaske, på et guldur, et maleri - ja, hvad som helst. Mærket behøver ikke at være større end et komma. Og det er umuligt at kopiere, for sandsynligheden for at to varer har samme fingeraftryk er lig nul.”

Læs mere om opfindelsen her

Se indlaget fra TV2 Lorry den 20/2-2019 her

Få tips til at undgå kopivarer på www.jegvælgerægte.dk. Bag hjemmesiden står de 12 myndigheder i Ministeriernes Netværk mod IPR-krænkelser, som samarbejder tæt om at bekæmpe kopivarer.