Danskerne skal kunne styre uden om farlige kopivarer

Publiceret 22-01-2019

Handlen med kopivarer er steget i takt med den stigende internethandel. Derfor lancerer 12 myndigheder nu en ny hjemmeside med gode råd til forbrugere, som gør det lettere at styre uden om kopivarer og ulovlig streaming af film og musik.

Januarudsalget er i fuld gang, og mange danskere sidder klar foran skærmen for at gøre et godt køb. Men man skal se sig godt for, da tilbuddet kan være for godt til at være sandt. Hvad der lignede et godt køb kan vise sig at være kopivarer, som ofte er af dårlig kvalitet eller kan være direkte sundhedsskadelige.
For at hjælpe forbrugerne med at styre udenom kopivarer, lanceres i dag en ny hjemmeside – www.jegvælgerægte.dk – hvor forbrugere kan finde gode råd til at undgå kopivarer og anbefalinger til, hvad de kan gøre, hvis de alligevel har fået købt en kopivare. Bag hjemmesiden står Ministeriernes Netværk mod IPR-krænkelser, som består af 12 myndigheder, der samarbejder tæt om at bekæmpe kopivarer/piratkopiering.

”Kopivarer er desværre et problem, som danskerne i stigende grad skal forholde sig til i takt med, at de handler mere og mere på nettet. Mange svindlere er blevet rigtigt dygtige, og det kan være svært altid at vide, om de varer, man køber på nettet, er ægte. Derfor ønsker myndighederne at klæde forbrugerne så godt på som muligt, så de lettere kan navigere uden om kopivarer, der ofte er farlige og i værste fald direkte skadelige for helbredet,” siger Sune Stampe Sørensen, direktør for Patent- og Varemærkestyrelsen.

Småforsendelser udfordrer myndighederne

Nye tal fra EUIPO og OECD viser, at 6 ud af 10 af toldmyndighedernes tilbageholdelser af kopivarer er småforsendelser sendt med post eller kurer. Småforsendelser vil typisk være pakker sendt til den enkelte forbruger med varer, som er handlet på internettet. Småforsendelserne med kopivarer indeholder især små forbrugsvarer, som fx tøj og sko, kosmetik, elektronik, legetøj, solbriller, ure, håndtasker og smykker. Hvor det engang mest var luksusprodukter, der blev kopieret, ses der i dag kopier af stort set alle typer af varer – også dagligdags produkter.

EUIPO og OECD har også estimeret, at handlen med ulovlige kopivarer udgør 2,5 procent af verdenshandlen svarende til omkring 3.000 milliarder kroner. Desuden estimerer de, at op til 5 procent af importen til EU er kopivarer.

Med få gode råd kan man lære at spotte kopivarer og dermed undgå en skuffende købsoplevelse, som også indebærer risiko for at få stjålet og misbrugt sine kreditkortoplysninger.

Tjek ”Om os”-siden

Et godt råd er blandt andet at tjekke ”Om os”-siden i netbutikken. Seriøse netbutikker vil typisk gerne udfolde fortællingen om deres virksomhed på ”Om os”-siden. Mangler den fortælling, tyder det på, at der er tale om en ”fupbutik”. Det samme gælder, hvis der er underlige sprogfejl, skæve priser eller manglende kontaktinformation.

Der er mange flere gode råd – både til forbrugere og virksomheder – på jegvælgerægte.dk. Hjemmesiden afløser den udtjente side stoppiratkopiering.dk

Fakta om jegvælgerægte.dk

Myndighedsnetværket bag hjemmesiden består af: Patent- og Varemærkestyrelsen, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Toldstyrelsen, Kulturministeriet, Rigspolitiet, Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen/ Forbruger Europa, Erhvervsstyrelsen, Eksportrådet og Landbrugsstyrelsen.

Patent- og Varemærkestyrelsen har, som sekretariat for myndighedsnetværket, stået i spidsen for udviklingen af den nye hjemmeside www.jegvælgerægte.dk.

Hjemmesiden er finasieret af EUIPO.