Bed Toldstyrelsen om hjælp til at opdage handel med kopier

Publiceret 23-10-2020

Alle virksomheder kan bede Toldstyrelsen om hjælp til at holde øje med kopivarer, når de kommer ind i EU. Med få informationer fra dig kan de målrette deres kontrol og dermed forhindre handel med ulovlige kopier.

Forestil dig, at et kendt skomærke altid sendes via en bestemt havn, når de importeres til Europa. Den viden om transportruten har toldmyndighederne. Og netop den viden gør det nemt for dem at opdage mistænkelig import af skomærket, hvis skoene skulle begynde at komme ind andre steder i Europa. Det er den slags oplysninger, der er altafgørende for toldmyndighedernes indsats mod handel med kopivarer i Europa – og i Danmark – og som gør det muligt at gribe ind hurtigt og forhindre videre salg af kopivarer.

Alle virksomheder, der har et registreret varemærke, design eller en anden IP-rettighed, kan bede toldmyndighederne holde øje med ulovlige kopier af deres produkter. Det kræver få oplysninger fra dig, før myndighederne kan hjælpe med at gribe ind de rigtige steder.

”Der er fortsat mange virksomheder, der ikke ved det. Men for at kunne hjælpe de danske virksomheder bedst muligt mod kopivarer og handel med sådanne, har vi brug for et tæt samarbejde. Her er oplysninger om virksomhedernes produkter, immaterielle rettigheder og transportruter afgørende i en målrettet kontrolindsats. Hvis virksomhederne hjælper os med at blive godt klædt på, så kan vi bedre stoppe mistænkelige forsendelser,” siger Trine Dancygier, Funktionsleder ved Toldstyrelsen.

Toldmyndighederne griber kun ind på de områder, hvor rettighedshavere har bedt om det. For at kunne gribe ind skal toldmyndighederne derfor have en anmodning om indgriben fra din virksomhed.

Anmod toldmyndighederne om hjælp
En anmodning om indgriben er et gratis tilbud, men kan være værdifuld for virksomhedens og toldmyndighedernes indsats.

”Vi reagerer kun på en anmodning. Med en anmodning ved vi, hvad vi skal kigge efter. Hvordan vi ser forskel på de ægte og falske produkter. Hvis der er uoverenstemmelser i transportruter, eller hvis der er kendte krænkere, som vi skal holde øje med. Jo flere oplysninger des bedre, og det er virksomhederne, som er tættest på deres egne produkter. Derfor er deres viden også utrolig værdifuld for os” siger Trine Dancygier.

Du kan indgive en generel anmodning om toldmyndighedernes indgriben for et enkelt EU-land (en national anmodning) eller for et udvalg af EU-lande (en EU-anmodning). Når du anmoder myndighederne om hjælp, er det en god idé at give så mange oplysninger som muligt. Dette giver toldmyndighederne det bedst mulige grundlag for at udarbejde risikoprofiler til brug for toldkontrollen.

Udfyld blanket til anmodning

Via dette link til Kommissionens hjemmeside finder du:

• blanket til anmodning om toldmyndighedernes indgriben over for kopivarer
• blanket til brug for forlængelse af en eksisterende anmodning.

Anmodninger skal i Danmark sendes til:

Toldstyrelsen
Kontrol- Told 26, IPR
Carlsensvej 8
4600 Køge
Tlf.: 7238 0110
Fax: 7237 1150
Mail: IPR@toldst.dk

Vil du have flere gode råd til, hvordan din virksomhed kan bekæmpe kopivarer, kan du også hente mere viden på www.jegvælgerægte.dk