Vær opmærksomhed på dine rettigheder, når du skal genskabe din eksport

Publiceret 08-10-2020

Selvom coronakrisen har sat dansk eksport tilbage, vil de internationale eksportmarkeder åbne igen. Når det sker, er det vigtigt at være velforberedt og sikre, at din virksomhed står så stærkt som muligt. En god idé er at få styr på dine immaterielle rettigheder. Det kan give din virksomhed en række konkurrencemæssige fordele.

Brugen af immaterielle rettigheder giver dig en række fordele, når du skal eksportere. De kan gøre din eksportidé til en gunstig forretning. Det vil altid være en konkret vurdering, om det kan betale sig for dig at beskytte din forretning, men forskellige analyser viser, at du står stærkere end de konkurrenter, der ikke bruger rettigheder.

Med rettigheder som en varemærkeregistrering, et patent eller en designbeskyttelse får du ikke blot eneret til at udnytte dit varemærke eller din opfindelse kommercielt på markedet. En registreret rettighed gør det muligt for dig at dokumentere, at du er ejer dit varemærke, eller din opfindelse er din, hvis andre begynder at kopiere den. Du får altså et værn mod kopiering ved at registrere dine rettigheder.

Inden du går i gang
Der er kort sagt en del fordele at hente med rettighederne i hus, men der er også en del, som du skal være opmærksom på, inden du går i gang:

  • Sørg for at registrere dit patent, varemærke eller design, før du går i gang. Hvis du ikke gør det, vil en anden have mulighed for at lukrere på din idé og ansøge om retten til ”din” ide, og så kan du ikke drive forretninger i det pågældende land.
  • Det kan blive dyrt for din virksomhed, hvis du krænker en andens rettigheder. Flere af de store lande tager i stigende grad immaterielle rettigheder alvorligt. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, at du ikke krænker andre, når du ønsker at eksportere til et nyt marked. Før du går i gang, er det altså en god idé at undersøge, om andre har beskyttet et patent, et varemærke eller et design, som gør, at du ikke kan beskytte dit.
  • Immaterielle rettigheder er som udgangspunkt nationale. Derfor skal du være opmærksom på, at hvert land har sit sprog – også i rettighedssystemet. Undersøg i god tid, om din ansøgning skal være på det nationale sprog.
  • Ikke kun kulturen og sproget kan gøre det vanskeligt for mange virksomheder at få fodfæste. Systemerne er også forskellige. Du skal derfor være opmærksom på, at der kan være forskellige processer fra land til land.

Der er heldigvis flere steder, hvor du kan hente hjælp til at genskabe din eksport. Udenrigsministeriet har sat alle sejl ind for at bistå eksportvirksomhederne med at komme igennem COVID-19-krisen. Desuden er der sektorrådgivere med speciale i immaterielle rettigheder udstationeret på ambassaderne i Brasilia og New Delhi, som har fingeren på pulsen i forhold til rettighedsbeskyttelse i hhv. Brasilien og Indien.

Læs ogsåCOVID-19 skaber udfordringer og nye muligheder for danske virksomheder i Indien