Årets finalister til European Inventor Award er nu offentliggjort – dansk opfindelse i blandt

Publiceret 05-05-2021

Den Europæiske Patentorganisation, EPO, har nu offentliggjort de 15 opfindere og opfinderteams, der er nomineret til de prestigefyldte priser til European Inventor Award. Dansk/italiensk opfindelse er nomineret i kategorien ’research’ med en test, der kan diagnosticere sygdom på få minutter.

Finalisterne er udvalgt af en uvildig, international jury, der har gennemgået opfindelser fra næsten 400 opfindere og opfinderteams. De mange kandidater er udpeget af borgere, repræsentanter fra nationale patentkontorer samt ansatte hos EPO.

Dansk finalist

Italienske Marco Donolato er nomineret i kategorien ’Research’ sammen med Mikkel Fougt Hansen (tidligere forsker ved DTU) og Paolo Vavassori fra CIC nanoGUNE i Spanien. Donolato, der er bosat i Danmark, er sammen med sit team nomineret, fordi de har opfundet en test, der kan fortælle, om en patient har været eller er smittet med denguefeber.

Denguefeber rammer omkring 390.000 millioner mennesker hvert år og især i udviklingslande oplever man en udfordring med manglende diagnosticering. Mange mennesker har ikke mulighed for at møde op på en klinik for at blive udredt, men med denne test kan man med en enkelt dråbe blod afgøre hvilken behandling, der skal bruges. Opdages smitten tidligt, vil det være muligt at reducere raten for dødsfald fra 20% til 1%.

Lige nu arbejder forskerteamet desuden på en test, der kan fortælle om en patient har COVID-19 antistoffer i kroppen.

Hyldest til det ekstraordinære

Den årlige opfinderpris, som uddeles på 15. år, uddeles til de opfindere, der har formået at skabe banebrydende løsninger, der tilgodeser teknologi, samfund og økonomisk vækst. Vinderne af priserne i de fem forskellige kategorier bliver offentliggjort den 17. juni 2021 kl 19. Prisoverrækkelsen afholdes online og er åben for alle, der vil overvære årets hyldest til opfindere.

Årets finalister kommer fra bred vifte af lande: Danmark, Østrig, Kina, Frankrig, Tyskland, Indien, Italien, Holland, Norge, Serbien, Spanien, Schweitz, Sverige, Storbritannien og USA.

Awarden består af fem kategorier: "Industry", "Research", "Non-EPO countries", "SMEs" and "Lifetime achievement". Vinderen i den sjette kategori "Popular Prize", vælges af offentligheden – og her har du også mulighed for at stemme. Afstemningen vil være åben helt frem til prisoverrækkelsen den 17. juni 2021. Du kan stemme her

Se de 15 finalister i de fem forskellige kategorier her

Læs også

'Fem danske opfindelser, der er endt som globale succeser'