På bare to minutter blev Erhvervsministeriets patentvoucherpulje revet væk, da virksomheder i hele landet for nyligt ansøgte om tilskud til at beskytte deres innovation. Hver femte af de virksomheder, der har ansøgt om at få del i puljen, arbejder inden for grøn teknologi. Det viser en ny opgørelse.
Til sammenligning er de resterende ansøgninger fordelt på ni brancheområder, hvor ansøgerantallet blandt green tech-virksomheder kun er overgået af virksomheder, der arbejder inden for life science.
”Skal vi udnytte det store potentiale for grøn eksport, der findes i dansk erhvervsliv, så er det vigtigt at beskytte innovationen med IP-rettigheder. Vi oplever, at mange små og mellemstore virksomheder inden for green tech har stor interesse i at investere i patenter, og det er meget glædeligt,” siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.
En af de green tech virksomheder, der ansøgte om patentvoucheren er ReMoni. De har udviklet teknologi, der kan tracke og måle blandt andet forbruget af ressourcer i bygninger, så vi kan reducere brugen af energi og vand. ReMoni er ikke i tvivl om relevansen af deres teknologi, og netop derfor har de tidligt i virksomhedens vækstrejse sikret sig rettighederne til deres opfindelse:
“Vi har fra starten af anlagt en stærk strategi for vores patenter, fordi vi ved, at der er brug for vores teknologi og det produkt, vi skaber. Kloden har brug for, at ingen ressourcer går til spilde, og det er det, som vi hjælper med. Patentvoucheren betød så for os, at vi løber en mindre risiko, når vi starter en patentproces op for et nyt underprodukt, fordi vi ved, at vi får dækket en del af omkostningen, selv hvis vi ender med ikke at få patentet,” siger stifter Bo Eskerod Madsen.
Når grønne virksomheder som ReMoni er opmærksomme på at beskytte deres innovation, er det ifølge Sune Stampe Sørensen godt for samfundet:
”Grundlæggende er IP-rettigheder ofte en forudsætning for vækst og skalering. Det gælder både for green tech-virksomheder og andre innovative virksomheder. Når green tech virksomheder bruger IP-rettigheder til at beskytte deres innovation, får de et godt fundament for kommercialiseringsarbejdet og kan på sigt høste frugterne af deres investering i forskning og udvikling. Det betyder, at danske green tech-virksomheder bedre kan bidrage til den grønne omstilling, men også at virksomhederne får bedre vækstvilkår til gavn for samfundet.”
Læs mere om patentvoucheren