Tre danske opfindelser, der har gjort en stor forskel i verden

Publiceret 25-09-2022

Verdensmålene fylder syv år. I den anledning har vi taget et kig på nogle af de danske banebrydende opfindelser, som igennem tiden har gjort en betydelig forskel i verden.

Det er nu præcis syv år siden, at FN’s 17 verdensmål blev vedtaget. Og der er otte år tilbage til at indfri dem. Med verdensmålene har FN lagt en ambitiøs plan, der skal være indfriet i 2030. I de kommende år skal der derfor fra alle sider arbejdes dedikeret for, at vi kan indfri målene i rette tid. Viden og innovation er det råstof, der skal hjælpe os til at nå målene. Opfindere, iværksættere og innovative virksomheder har med andre ord aldrig spillet en vigtigere rolle. Derfor er det også vigtigt, at vi passer godt på vores idéer og betragter vores idéer som et væsentlig aktiv i den bæredygtige forandring.

Vi har taget et kig på nogle af de danske banebrydende opfindelser, som har udmærket sig ved at gøre en forskel for samfundet.

Insulin
Medopfinder: August Krogh

Det var ikke August Krogh, der opfandt insulinen, men han bidrog så væsentligt til forbedringen af insulinfremstilling i Danmark, at hans rolle er altafgørende. Hans arbejde førte bl.a. til oprettelsen i 1923 af Nordisk Insulinlaboratorium, som senere indgik i Novo Nordisk. August Krogh fik Nobelprisen i fysiologi/medicin i 1920 for opdagelsen af den kapillarmotoriske regulationsmekanisme.

Stomiposen
Opfinder: Elise Sørensen

Sygeplejerske Elise Sørensen blev født i 1904, og hendes idé var på samme tid både enkel og genial, selv om den i sammenligning med de poser, der findes i dag, kan virke primitiv. Man tog en engangspose, udstyrede den med klæbestof og satte den fast direkte på kroppen - det var ikke nødvendigt med besværlige forbindinger. Populært sagt var der tale om en frysepose, som vi kender den i dag, hvorpå der var monteret en dobbeltklæbende tape og herefter standset et hul gennem tapen og posens ene side.

Stomiposen bruges, hvis man ikke kan komme af med sin afføring på almindeligvis.

Fiberskopet
Opfinder: Holger Møller Hansen

Fiberskopet er et instrument, der kan overføre billeder direkte til øjet ved hjælp af et særligt bundt optiske fibre; det kaldes i dag et endoskop. Hansen fik ikke patent på opfindelsen; det fik til gengæld japanske Olympus – 20 år senere.

 

Kom godt i gang med grøn innovation

Vil du eller din virksomhed bidrage til den grønne omstilling og bringe grønne løsninger eller produkter ud på eksportmarkeder, er der her en række muligheder, du muligvis kan drage fordel af.